Política 17/12/2020

La Fiscalia investigarà el xat dels militars jubilats que defensaven afusellar 26 milions d'espanyols

El ministeri públic veu en els missatges "al·lusions velades a un pronunciament militar"

Ara
2 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha presentat l'escrit davant de la Fiscalia per si hi veu indicis d'un delicte d'usurpació de funcions.

BarcelonaLa Fiscalia Provincial de Madrid investigarà el xat en què diversos militars jubilats defensaven afusellar 26 milions d'espanyols. Segons ha informat el ministeri públic en un comunicat, consideren que en el grup de WhatsApp hi figuraven missatges on feien "manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional fent al·lusions velades a un pronunciament militar". El ministeri públic també informa que, com que els implicats en aquest xat no són aforats, serà la Fiscalia Provincial de Madrid qui practicarà les diligències que consideri oportunes, i no la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, a qui la Moncloa havia fet arribar els missatges dels militars.

A principis de mes, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va enviar un escrit al ministeri públic en el qual plantejava que els fets que es reflecteixen en el xat "podrien ser constitutius de delicte" perquè es tracta de persones a qui se'ls podria "atribuir la condició de militars en actiu sense saber-ho". En aquest sentit, Robles apuntava a un presumpte delicte d'usurpació de funcions. Un cop va rebre l'escrit, la Fiscalia va demanar més informació a la ministra perquè considerava que el que havia presentat Robles només incloïa manifestacions que s'havien publicat en mitjans de comunicació. En aquell moment, el ministeri públic ja va posar en dubte que fos la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid qui havia d'obrir una investigació.

L'exgeneral de divisió Francisco Beca, un dels setanta excomandaments de l'exèrcit espanyol que es van queixar al rei del govern de Pedro Sánchez, va ser qui va escriure el missatge al xat de militars jubilats. "Jo l'he llegit [un llibre de Pío Moa, Mitos de la Guerra Civil], com a bon fatxa, i si és veritat el que diu (per a mi sí que ho és), no queda més remei que començar a afusellar 26 milions de fills de puta". El capità retirat José Molina afegia el següent missatge: "M'he llevat aquest matí totalment convençut. No vull que aquests pocavergonyes perdin les eleccions. No. Vull que morin tots i tota la seva estirp. Això és el que vull. És molt demanar?" Des del mòbil de Beca es responia: "Però, Curro [el sobrenom amistós que rep Molina], perquè morin cal afusellar-los i fan falta 26 milions de bales!".

stats