Política 03/10/2017

La fiscalia investigarà si hi ha delicte d'odi en l'expulsió de policies dels hotels

Els establiments de Pineda de Mar neguen pressions i al·leguen motius de seguretat per haver-los demanat que marxessin

Ara
2 min
Guàrdia Civil de paisà a l'hotel Mont-Palau ahir a Pineda de Mar

BarcelonaL'expulsió de policies d'hotels de Calella i Pineda de Mar ja és en mans de la fiscalia, que ha anunciat que investigarà si hi ha delictes d'odi i discriminació en aquests fets. Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van haver d'abandonar dilluns establiments d'aquests municipis on s'allotjaven després que els responsables els demanessin que marxessin. El fiscal especial per a delictes d'odi i discriminació de Barcelona ha obert diligències per esbrinar si hi va haver pressions per part dels Ajuntaments de Calella i de Pineda de Mar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un decret d'aquest dimarts el fiscal considera que si els fets són certs podrien ser constitutius de delictes d'amenaces, coaccions i delictes sobre els drets fonamentals i llibertats públiques "perquè els afectats pertanyen a la nació espanyola". Com a primera instrucció, ha ordenat a la unitat adscrita del Cos Nacional de Policia que practiqui totes les diligències que permetin "la comprovació dels fets i la identificació dels autors".

La fiscal cap de Barcelona, Anna Magaldi, ha delegat en el fiscal de delictes d'odi la investigació després de tenir coneixement a través de la premsa que agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional havien sigut expulsats i que "hi podria haver responsables municipals implicats en aquests fets". També al·ludeix a un document suposadament signat pel gerent de la cadena d'hotels Checkin en què la cadena afirmava que hi havia hagut una reunió entre ells i els responsables de l'Ajuntament de Pineda per la qual se'ls obligava a desallotjar dos dels seus establiments "sota amenaça de tancar els hotels durant cinc anys", diu el comunicat, que ha circulat per les xarxes socials.

Els hotels es defensen

En un comunicat conjunt amb l'Ajuntament d'aquest dimarts, els hotels Checkin Montpalau i Checkin Pineda han desmentit haver estat amenaçats i defensen que "en cap cas hi ha hagut cap mesura de pressió a l'hora de prendre aquesta decisió". L'Ajuntament i els dos hotels han assegurat que els agents deixaran els establiments aquest mateix dimarts "per raons de seguretat i amb la finalitat de garantir la convivència del municipi", després de les protestes ciutadanes a les seves portes per demanar que se'n vagin.

El consistori i els hotels també han subratllat que els agents han tingut "un comportament exemplar durant tota la seva estada", i que, tot i que la seva sortida estava prevista per a dijous, després dels esdeveniments que han tingut lloc des de diumenge el govern municipal i els establiments, conjuntament, han plantejat avançar-ne la sortida.

Després de l'operació policial de diumenge contra el referèndum, grups de manifestants han acudit aquests dies a diversos hotels de localitats com Calella i Pineda de Mar per cridar consignes contra els agents.

No obstant això, aquest mateix dimarts el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat que el govern espanyol ha pres la decisió que ni els policies ni els guàrdies civils "abandonin cap hotel on hi hagi contracte en vigor". En una compareixença sense preguntes des del ministeri de l'Interior després de reunir-se a la Moncloa amb el president del govern, Mariano Rajoy, Zoido ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'"encoratjar l'assetjament totalitari" contra els agents.

Decret de la fiscal en cap de Barcelona per investigar l'expulsió de policies d'alguns hotels
stats