Política 11/07/2019

La fiscalia s'oposa a una altra sortida de Forn per anar al ple de l'Ajuntament de Barcelona

El ministeri públic considera que es podria alterar la convivència ciutadana si atorga el permís

Europa Press
2 min
Joaquim Forn i Elsa Artadi durant el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona.

BarcelonaLa fiscalia s'oposa que Joaquim Forn surti una altra vegada de presó per assistir a un ple de l'Ajuntament de Barcelona, on és regidor, al considerar que existeix un "greu risc de reiteració delictiva". El ministeri públic considera que, com que torna a ostentar un càrrec públic, té accés a "instruments jurídics que ja van ser utilitzats" per vulnerar la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit del ministeri públic, el fiscal Fidel Cadena considera que permetre que Forn assisteixi al ple "posaria en risc la vigència de l'ordenament jurídic". Així mateix el fiscal recorda que demanen 16 anys de presó per rebel·lió a Forn, "el delicte més greu contra l'ordre constitucional". "No es pot ni s'ha de permetre el retorn del corrent a escenaris públics que permetin operar amb els mateixos o similars instruments jurídics que els que, en el seu dia, van ser utilitzats per combatre l'Estat de dret", diu el text. I afegeix: "Un permís penitenciari com el que se sol·licita posaria en risc la vigència de l'ordenament jurídic en un context social i polític similar a aquell en el que va actuar l'investigat i alteraria molt probablement la convivència ciutadana".

Després d'assistir a la constitució del consistori barceloní al juny, l'exconseller d'Interior va sol·licitar una nova sortida de presó per poder assistir, dimarts que ve, al ple del cartipàs.

Així mateix, el fiscal recorda que Forn no pot actuar com qui té llibertat i que ha d'assumir que en aquesta condició de pres es va presentar a les eleccions municipals. "No és factible compatibilitzar l'assistència al ple de l'Ajuntament amb el compliment dels fins de la presó provisional", assegura el document del ministeri fiscal.

L'escrit també recorda que els preceptes per obtenir permisos són "situacions extraordinàries de la vida privada i familiar", cosa que no considera que sigui el cas del ple del cartipàs de l'Ajuntament de Barcelona. "Les pretensions que formula generen un conflicte d'interessos", subratlla l'escrit sobre la demanda de Forn.

Colau reclama que Forn pugui assistir al ple

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta a la defensa de Joaquim Forn per expressar la seva "plena disposició" a realitzar gestions perquè l'exconseller pugui exercir de regidor al ple del cartipàs. Colau ha argumentat que es tracta de "l'exercici d'una funció que forma part del nucli essencial de l'estatut jurídic que li correspon com a membre de la Corporació Municipal".

"Com a alcaldessa tinc l'obligació i la voluntat ferma de realitzar quantes actuacions siguin necessàries per garantir el ple exercici dels drets de tots els membres de la corporació, i de Forn en particular", indica Colau en la carta dirigida a Francesc Homs. L'alcaldessa també defensa que l'actuació de Forn a la sessió constitutiva de l'Ajuntament, on va poder assistir amb un permís penitenciari, "es va ajustar en tot moment" a la normativa.

stats