Política 09/03/2018

La fiscalia s'oposa a deixar Sànchez en llibertat per al ple d'investidura

Defensa que mentre l'independentisme intenti formar govern hi ha risc de reiteració delictiva

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president de l’ANC,  Jordi Sànchez, a l’entrada  de l’Audiència Nacional.

MadridLa fiscalia ho té clar: Jordi Sànchez no pot sortir de la presó, ni per a la sessió d'investidura, perquè es considera que continua existint un risc de reiteració delictiva "extraordinari". El ministeri públic ha respost aquest divendres a l'escrit presentat pel número 2 de Junts per Catalunya aquest dimarts, després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena donés de temps a les parts per pronunciar-se fins al mateix dia del ple, dilluns. En un informe de 32 pàgines, la fiscalia defensa que mentre l'independentisme intenti formar govern hi ha risc de reiteració delictiva. És més, cita l'acord entre Junts per Catalunya i ERC rubricat aquest dijous mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre el precedent del pres d'Herri Batasuna que va obtenir un permís per provar de ser lehendakari el 1987, esgrimeix que llavors era impossible que reiterés el delicte d'integrar una banda armada assistint al ple, mentre que ara sí que és possible que es torni a reincidir perquè es tracta de delictes que "tenen relació directa amb l'abús de posicions institucionals que poden tenir el seu context en seu parlamentària".

En concret, la fiscalia considera que té sobre la taula "noves i importants evidències" sobre la "concurrència de violència i d'altres elements de tipus penal" que es poden imputar directament a Sànchez, així com "l'apreciació d'un extraordinari risc de reiteració delictiva".

Vox esgotarà el termini: no es pronunciarà abans del ple

Ara falta l'acusació popular, representada per Vox, per pronunciar-se. Fonts del partit d'extrema dreta ja han avançat que tenen intenció d'esgotar el termini per boicotejar la convocatòria del ple, per a dilluns a les 10 h. Llarena també té sobre la taula l'escrit presentat pel president del Parlament, Roger Torrent, per demanar-li que es posicioni abans del cap de setmana. Si no és sobre la llibertat provisional, que almenys ho faci sobre la possibilitat de donar a Sànchez un permís extraordinari per assistir a la votació. Tant ERC com JxCat ja han amenaçat de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) tant si no hi ha una resposta com si és negativa.

Escrit de la fiscalia en què s'oposa a la llibertat de Jordi Sànchez
stats