Política 20/10/2014

Forcadell, sobre una eventual llista unitària: "Primer hem de saber què volem, després el com"

Muriel Casals defensa que l'"òptim" seria una llista unitària, però no exclou unes plebiscitàries amb diferents candidatures a favor de l'estat propi. La presidenta de l'ANC ho deixa en mans dels partits

Ara
2 min
Carme Forcadell durant la seva intervenció / MANOLO GARCIA / DIARI ARA

Barcelona"Primer hem de saber què volem. Després ja veurem com ho fem". D'aquesta manera s'ha pronunciat la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, sobre la idoneïtat o no que els partits favorables a la independència política concorrin junts a les eventuals eleccions referendàries, que l'organització independentista vol que es facin en els pròxims tres mesos. Per Forcadell, aquesta és una qüestió que correspon als partits, i no pas a les entitats de la societat civil, on tampoc existeix un únic criteri en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, però, en una entrevista a RAC 1 (@elmonarac1) la líder de l'Assemblea ha posat l'accent a definir quina és la prioritat dels partits i en quins terminis. En qualsevol cas, però, també ha deixat clar que "una llista unitària vol dir de tots", i ha deixat entreveure que hauria d'anar molt més enllà de CDC i ERC. Ara bé, ha assegurat que la fórmula com s'hauria de concórrer als comicis no ha format part encara dels debats interns de l'ANC. "Ho deixem en mans dels polítics, que facin la seva proposta", ha reblat.

Més explícita ha estat la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, als Matins de TV3 que si bé ha defensat que l'"òptim" seria una llista unitària pel sí i una d'unitària pel no, el cert és que això "és molt difícil". "Això és molt difícil per una cosa molt bona al costat del sí, que és molt plural i divers. Mentre al costat del sí hi hagi encara que siguin diferents llistes però expressant manera clara quina és la intenció i que el que vagi a votar sàpiga si vota sí molt d'esquerres, sí una mica d'esquerres, sí una mica del centre, sí una mica de dretes, això ja és unitat".

Eleccions per obtenir un mandat democràtic

Després de la crida d'aquest diumenge a recompondre la unitat, però també al president de la Generalitat Artur Mas, perquè convoqui ja les eleccions referendàries, Forcadell ha defensat que, més enllà de la participació al nou 9-N, les eleccions són "l'únic camí per obtenir el mandat democràtic que ens doni legitimitat davant el món" en l'embat definitiu cap a la independència.

stats