Política 06/07/2018

Forcadell i Bassa: "No volem ser moneda de canvi en les negociacions”

El president Torra transmet dos missatges de part de les preses després de visitar-les

Maria Garcia
2 min
Forcadell i Bassa:"No volem ser moneda de canvi en les negociacions”

FigueresNova tongada de visites dels membres del Govern als centres penitenciaris de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i a Puig de les Basses, a Figueres. Al contrari del que va passar dimecres, avui el president Quim Torra ha visitat la presó de l'Alt Empordà, i el president del Parlament, Roger Torrent, la del Bages. Unes visites que han servit per conèixer de primera mà com estan els presos i preses que dimecres van arribar a Catalunya procedents dels centres madrilenys, i que alguns dels empresonats han aprofitat per enviar unes paraules a la ciutadania. Ha estat el cas de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, que han demanat al president que transmetés dos missatges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per una banda, li han demanat, segons ha explicant Torra en sortir, "que no siguin moneda de canvi en cap negociació ni en cap pacte", en referència a la reunió que el president mantindrà dilluns amb el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, i a les possibles negociacions que se'n puguin derivar. I, per altra banda, el president ha demanat a la població "que no les plorem, sinó que les reivindiquem" i ha destacat que han agraït totes les mostres de solidaritat i d'escalf que han rebut. I és que el dia que van arribar, primer, una cinquantena de persones, convocades pel CDR Empordà-Vallespir, les van esperar a la rotonda que dona accés a la presó figuerenca i van tenyir tota la carretera de llaços grocs i missatges com "Llibertat" o "Us volem a casa". I més tard, mig miler de persones van participar a la Marxa per la Llibertat que va acabar a les portes de Puig de les Basses, amb parlaments i crits d'"Obriu la porta!".

"No és només una injustícia, és una indecència que estiguin tancades", ha afirmat Torra amb un to indignat sortint de la visita, i s'ha tornat a mostrar perplex per la presó preventiva decretada a Forcadell i Bassa: "Mai una presidenta d'un Parlament que va permetre un debat hauria d'estar a la presó, ni una consellera que presumptament va cedir uns centres cívics hauria d'estar en presó preventiva". I ha confessat que acabava de veure "dues dones extraordinàries que han demostrat una força i un coratge que volem traslladar a tota la població".

Torrent a Lledoners

La visita de Torra a Figueres ha estat a la tarda i hi ha anat acompanyat del vicepresident Pere Aragonès, que també va acompanyar el president del Parlament, Roger Torrent, al matí a Lledoners, per veure Oriol Junqueras, Raül Romeva i els Jordis. Torrent i Aragonès també han estat reunits unes dues hores, però a diferència de Torra no han fet declaracions en sortir. Pel que fa a la resta de presos que queden a Madrid, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, segurament els traslladaran dimarts vinent de la presó madrilenya d'Estremera fins a Lledoners.

stats