Política 08/05/2017

Forcadell: "No ens doblegarem davant la voluntat censora d'aquells que volen coartar el debat parlamentari"

La presidenta del Parlament assegura que la mesa no li farà "la feina bruta" al Tribunal Constitucional i diu que està disposada a "pagar el preu" de defensar la "llibertat d'expressió" dels diputats

Núria Orriols / Gerard Pruna
3 min
Carme Forcadell i Anna Simó abraçades després de declarar al TSJC per la votació del referèndum

Barcelona"Amb el cap ben alt i la tranquil·litat de saber que els membres de la mesa hem actuat correctament i d'acord amb les nostres funcions". Aquestes han sigut les paraules de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en la seva compareixença pública després de prestar declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un delicte de desobediència. "No acceptarem la censura ni ens autocensurarem", ha assegurat Forcadell, i ha afegit que si estan investigats pel TSJC és perquè han defensat la "llibertat d'expressió" dels diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament ha comparegut acompanyada dels membres de la mesa encausats Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet. "No ens doblegarem davant la voluntat censora d'aquells que volen coartar el debat parlamentari", ha dit Forcadell, que ha avisat que "parlar no és un delicte, debatre no és un delicte i votar no és un delicte". També ha afirmat que la mesa no actuarà de Tribunal Constitucional analitzant el fons dels actes parlamentaris, perquè la seva funció és protegir la "llibertat d'expressió" dels diputats.

"No li farem la feina bruta" al tribunal, ha assegurat després de criticar que "els poders de l'Estat pretenen dir al Parlament de què pot i no pot parlar" i busquin que "la mesa els faci la feina bruta convertint-se en un TC en miniatura". En aquest sentit ha dit que està disposada a "pagar el preu" de protegir la "llibertat d'expressió" dels diputats i la inviolabilitat parlamentària.

A parer de la presidenta del Parlament, la mesa va actuar d'acord amb el reglament del Parlament, i opina que li corresponia tramitar les resolucions que reflectissin el debat de política general on, entre altres coses, es va parlar del referèndum. En la mateixa línia, la secretària primera de la mesa, Anna Simó, ha censurat que se'ls demani que permetin unes propostes de resolució i no en permetin unes altres en funció del contingut. "Això no passarà", ha avisat.

"Anormalitat democràtica"

Després de declarar davant el TSJC, Forcadell i els membres de la mesa investigats han comparegut a la cambra catalana. Aquest dilluns era el torn de Forcadell i de la secretària primera de la mesa, Anna Simó, que han defensat davant del jutge instructor que no van desobeir el Tribunal Constitucional sinó simplement van facilitar el debat parlamentari.

Com han fet davant la magistrada, Forcadell i Simó han criticat que el tribunal les hagi citat a declarar quan hauria de vetllar per protegir el seu dret a la "inviolabilitat". Per això han insistit que, malgrat que no és el primer cop que passa, suposa una "anomalia democràtica" que diputats del Parlament hagin de declarar davant la justícia pels debats que es fan a la cambra catalana.

Simó i Forcadell estan investigades per permetre la votació de la resolució del referèndum en el debat de política general, malgrat que el Constitucional advertís a la mesa del Parlament que no es podia tramitar cap acte parlamentari relacionat amb el procés sobiranista. Els encausats, però, defensen que no poden impedir que es debati res a la cambra parlamentària: les defenses de Forcadell i Simó s'escuden, principalment, en la inviolabilitat dels diputats a l'hora d'expressar les seves opinions sense la fiscalització dels tribunals.

Divendres, 12 de maig, serà el torn del vicepresident segon, Lluís Corominas, i la secretària quarta de la mesa, Ramona Barrufet, que també declararan davant el TSJC. El 12 de juny serà el torn de Joan Josep Nuet, que està investigat pel mateix motiu.

stats