Política 14/04/2016

Forcadell denuncia la democràcia espanyola per “no fer justícia” amb els republicans represaliats

El president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat assegura sentir-se "enganyat" pels polítics i diu que "40 anys després de la mort de Franco tot continua igual"

Ara
3 min
Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha encapçalat aquest dijous l'acte d'homenatge als republicans represaliats pel franquisme, celebrat a un dels jardins de la cambra catalana. En el seu discurs, Forcadell ha volgut "denunciar la democràcia espanyola" per haver-se "demostrat incapaç de fer justícia amb els crims" de la dictadura, i per haver "ignorat, un cop més, al Parlament" quan ha demanat que s’iniciïn processos en aquest sentit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un sentit semblant s'ha expressat el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, que ha reconegut que les víctimes i els familiars se senten "enganyats" pels polítics, després que durant els anys de democràcia no hagin passat de les promeses i "tot segueixi igual, 40 anys després de la mort del dictador Franco".

Una ofrena floral al monument 'La Pietat' ubicat al pati de la biblioteca del Parlament, i un minut de silenci musicat, han donat inici a l'acte en memòria dels republicans represaliats pel franquisme. En el temps dels discursos, Forcadell ha aprofitat per carregar durament contra els "assassinats i repressió" que el franquisme va imposar sobre els republicans, i ha recordat que a Catalunya "queden milers de fosses comunes sense identificar i sense recuperar". "No ens en podem oblidar, no ens podem permetre oblidar-ho", ha sentenciat.

En aquest context, la presidenta ha volgut "denunciar la democràcia espanyola". Segons Forcadell, l’Estat ja en democràcia "s'ha demostrat incapaç de fer justícia amb tots aquests crims, s’ha negat a revisar i anul·lar aquella falsedat de judicis militars, i quan alguns familiars han anat a Argentina on sí han acceptat revisar casos, l'Audiència Nacional i el govern espanyol han denegat les extradicions dels acusats". De la mateixa manera, s’ha queixat que quan el Parlament ha reclamat a l'Estat que "autoritzés" aquestes extradicions o reobrís causes, "un cop més, l'Estat ens ha ignorat".

Per tot això, Forcadell ha aprofitat l'acte d'homenatge per "exigir justícia, preservar la memòria de la nostra nació, i mantenir viu el record dels republicans". "Si defensem els seus valors, la llibertat, la igualtat i la fraternitat, aconseguirem un país millor, més just, més democràtic i més lliure", ha conclòs la presidenta del Parlament.

Abans que Forcadell, però, ha intervingut el president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, que ha criticat que "per la manca de voluntat i la covardia política dels governants", els represaliats republicans segueixen sent formalment considerats “com a delinqüents”.

"Han passat 40 anys des de la mort del dictador Franco, i tot continua igual. No sabem què fer per motivar els governants. Hem aconseguit moltes promeses però cap ha estat realitzada. Ens sentim enganyats", ha denunciat, contundent, Fortuny. I és que el fet que no es puguin anul·lar ni els consells de guerra que van condemnar a moltes de les víctimes republicanes suposa "una humiliació" per als seus familiars. Segons el president de l'Associació, aquesta actitud de les institucions "ha estat un imperdonable oblit i una manca de respecte per no voler tancar les ferides que cada cop són més profundes".

És per això que ha conclòs el seu discurs demanant "la col·laboració, un cop més, dels diputats" de tots els grups, presents a l’acte d’homenatge, per "aconseguir el que sens ha vingut negant". "Mentre tinguem forces, seguirem amb la nostra tasca, a veure si per esgotament o per vergonya arriba el moment oportú i aconseguim justícia", ha sentenciat.

stats