Política 05/10/2017

CSQP reclama a Forcadell que convoqui els portaveus per retirar del ple la referència a la DUI

La presidenta defensa el dret d'iniciativa dels diputats després de la suspensió del ple de la DUI

Ara
3 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pot ser inhabilitada pel Tribunal Constitucional.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ja té sobre la taula la petició de CSQP perquè torni a convocar la junta de portaveus amb l'objectiu d'excloure del ple de dilluns qualsevol referència a l'aplicació de la llei del referèndum. El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment el ple de dilluns en què ha de comparèixer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè contravé les sentències contra el Procés. El sobiranisme preveu declarar la independència dilluns que ve, un cop s'accepti que els resultats del referèndum de l'1 d'octubre són vàlids.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell és la màxima responsable de la convocatòria dels plens i la confluència d'esquerres li ha presentat una nova petició de compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ara sense cap vinculació explícita a l'article 4.4 de la llei de desconnexió, també suspesa pel TC. Fonts de la confluència d'esquerres remarquen que són partidaris de la compareixença de Puigdemont dilluns que ve, però rebutgen la DUI. En l'escrit que han fet arribar a la presidenta demanen que la finalitat del ple sigui "donar comptes de la situació política de Catalunya després de l'1 d'octubre i proposar mesures polítiques que consideri adients".

De fet, el president de CSQP, Lluís Rabell, ja va demanar dimecres passat durant la reunió de la junta que retiressin la referència al referèndum, fet que no va ser acceptat per la majoria sobiranista. En cas que la petició sigui rebutjada novament, CSQP haurà de decidir si assisteix al ple suspès pel TC o si decideix no anar-hi com faran PSC, PP i Cs.

Forcadell no obrirà la porta a la "censura"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no ha aclarit si mantindrà el ple de dilluns -encara no convocat formalment- però aquest dijous ha garantit que no censurarà la llibertat d'expressió dels diputats. "Volem reiterar que no permetrem que la censura entri en aquest Parlament", ha explicat des de la cambra catalana.

Abans, ja havia valorat la suspensió del TC a través de Twitter fent servir la ironia. "Suspendre plens que no estan ni convocats és la nova oferta de diàleg", havia piulat.

La presidenta de la cambra catalana no ha precisat, però, quina és la seva intenció a partir d'ara, és a dir, si el ple es manté malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) o si s'obre alguna alternativa. Fonts pròximes a la presidenta apunten, però, que la majoria de la mesa té com a objectiu "preservar la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats". "Així ho ha fet sempre i així ho continuarà fent", ha afirmat. Les mateixes fonts afegeixen que, en suspendre un ple que no està ni formalment convocat, el TC demostra que és un "tribunal polititzat i absolutament deslegitimat".

El tribunal no ha trigat ni 24 hores a admetre a tràmit el recurs dels socialistes per unanimitat i ha pres una decisió excepcional: fins ara mai havia decidit suspendre un ple. En aquesta ocasió el TC ha determinat que, si se celebra, els drets dels diputats de l'oposició serien vulnerats i no podrien ser reparats amb posterioritat.

Podem, disposat a anar al ple igualment

De moment ja hi ha les primeres veus que defensen que el ple se celebri tot i la suspensió dins de CSQP. Dos dels primers que s'han posicionat a favor de mantenir la sessió de dilluns amb independència del que digui el TC han sigut els diputats de Podem Albano Dante Fachin i Joan Giner. Fachin ha subratllat que al Parlament els hi va posar la gent, i no els en pot treure "ni la Guàrdia Civil ni el TC". Giner ha afirmat que dilluns anirà al Parlament.

Sol·licitud de CSQP
stats