Política 07/02/2019

El Parlament tomba una moció de la CUP per aturar les negociacions amb l'Estat si no reconeix l'autodeterminació

JxCat i ERC aposten pel diàleg “sense renunciar a cap via”

Uma Oca
3 min
Fracàs  de la moció de la CUP al Parlament que insta a aturar les negociacions amb l’Estat

BarcelonaEl Parlament ha tombat aquest dijous la moció de la CUP que pretenia instar el Govern a aturar el diàleg amb l’Estat si no accepta com a condició prèvia “el reconeixement del dret de l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’alliberament dels dirigents polítics empresonats”, així com “el lliure retorn dels exiliats” i el “ple exercici” dels drets socials, civils i polítics". Però JxCat i ERC han apostat pel diàleg “sense renunciar a cap via” i s’han abstingut en la votació. Al mateix temps, Cs, PSC-Units, els comuns i el PP hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha presentat un punt en què proposava "avançar unilateralment en l'exercici de l'autodeterminació, desenvolupant sobiranies en tots els àmbits de les polítiques públiques", punt en què JxCat i ERC s'han abstingut. També s'ha rebutjat la proposta d'instar el Govern a "desobeir el topall de dèficit" que fixen els pressupostos estatals i el fons de liquiditat autonòmic (FLA). A més, la CUP proposava garantir el dret a l'habitatge "expropiant pisos buits en mans de grans tenidors" per crear un parc d'habitatge social, alhora que reivindicava un salari mínim de 1.200 euros en les contractacions públiques, plena igualtat salarial entre homes i dones i una reducció del mínim del 30% de les taxes universitàries. També s'instava la Generalitat a "deixar de reprimir els moviments socials amb violència policial i actuacions judicials" i a retirar-se com a acusació particular en les causes que "reprimeixin la dissidència política". En aquests tres punts, la CUP i els comuns hi han votat a favor, davant l'abstenció de JxCat i ERC i el vot en contra de la resta de grups.

L'únic punt que ha arrencat la unanimitat a l'hemicicle ha sigut el text que insta la Generalitat a "expulsar" de l'espai públic les expressions de feixisme, nazisme, masclisme, racisme i homofòbia. La resta de la moció, que ha rebut el suport dels grups sobiranistes i el 'no' de Cs, PSC-Units i PP, ha tirat endavant. D'aquesta manera s'insta també el Govern a elaborar una "cartografia de la repressió" a Catalunya des de l'1-O, a no generar "desmobilització social" sinó un "facilitador de les mobilitzacions" i a denunciar i "acusar l'Estat per la seva falta de democràcia i per la seva conculcació de drets fonamentals".

Durant el debat, Carles Riera ha mencionat l'actual polèmica sobre la figura del “relator”, ha advertit a ERC i JxCat que el diàleg ara es converteix en un “atzucac” i ha reivindicat la unilateralitat i la desobediència com a condició prèvia al diàleg realment bilateral, “eficient i eficaç”.

Per la seva banda, la diputada republicana Irene Fornós ha afegit i recalcat que, tot i que “el balanç no és del tot positiu”, segueixen apostant per "crear les condicions necessàries" perquè l'Estat s'avingui a posar sobre la taula el debat que esperen els independentistes. El vicepresident primer de la cambra i membre de JxCat, Josep Costa, ha recriminat que la proposta de la CUP posa “èmfasi en el que divideix” l’independentisme.

Des del PSC-Units, Ferran Pedret ha admès que la via del diàleg està comportant “enormes dificultats” per arribar a acords, però s'ha refermat en la idea que els dos executius tenen l’obligació “d’intentar el diàleg polític”.

En el mateix sentit, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha donat suport a la via del diàleg, no com un “mal menor per l’estabilitat” sinó com a “única via capaç de construir un futur amb millor i més democràcia”. A més, ha animat els socialistes a ser “valents”. Amb una posició completament oposada, el diputat del PP Alejandro Fernández ha aplaudit la CUP amb ironia i ha acusat els anticapitalistes de presentar constantment mocions “per canviar el món”, mentre que el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha acusat l'independentisme de "degradar" la democràcia a Catalunya.

stats