Política 08/01/2020

La justícia francesa autoritza l'extradició a Espanya de l'històric dirigent d'ETA Josu Ternera

La decisió del Tribunal d'Apel·lació de París encara es pot recórrer al Tribunal Suprem francès

Efe
2 min
Josu Ternera als Alps francesos, en el moment de ser traslladat des del jutjat de Bonneville

BarelonaEl Tribunal d'Apel·lació de París s'ha pronunciat aquest dimecres a favor de l'extradició a l'estat espanyol de l'històric dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987, que va causar la mort d'onze persones, sis de les quals menors. El mes de juliol passat, Ternera va quedar en presó provisional a l'espera que es revisessin les ordres d'extradició a Espanya que tenia pendents. La decisió del Tribunal d'Apel·lació de París encara es pot recórrer al Tribunal Suprem francès i, de fet, l'advocada de Josu Ternera, Laure Heinich, ha confirmat als mitjans de comunicació que la recorrerien.

El maig de l'any passat la Guàrdia Civil, juntament amb el servei d'intel·ligència interior francès, va detenir Ternera a Sallanches, als Alps francesos. Sobre Ternera pesava una ordre internacional de detenció de la Interpol i l'exdirigent d'ETA es trobava il·localitzable des del 2002, quan el Tribunal Suprem el va citar a declarar acusat d'haver ordenat l'atemptat contra la caserna de Saragossa.

Un mes després de la detenció, la justícia francesa li va notificar les euroordres de detenció espanyoles que pesaven sobre ell, i l'endemà el Tribunal d'Apel·lació de París en va ordenar l'ingrés a la presó a l'espera de decidir sobre les euroordres. De fet, el mateix tribunal va demanar a la justícia espanyola precisions sobre les tres demandes restants d'entrega emeses per Espanya: una d'extradició i dues euroordres.

Aquestes demandes, un cop rebut el complement d'informació sol·licitat a Espanya, es revisaran el 4 de març vinent. Les euroordres emeses per l'Audiència Nacional són per jutjar-lo, respectivament, per crims de lesa humanitat com a membre de la cúpula d'ETA que decidia els atemptats entre el 2004 i el 2007, i pel finançament de l'organització a través de les herriko tavernes. La demanda d'extradició –que no és una euroordre perquè es va emetre abans de l'entrada en vigor d'aquest instrument de cooperació judicial– es refereix a l'assassinat del directiu de Michelin a Vitòria, Luis Hergueta.

Per a l'advocada de Josu Ternera, la petició d'aclaraiments és una mostra de la suposada opacitat amb què la justícia espanyola tracta el seu client, a qui va qualificar de "negociador" del conflicte basc.

stats