Política 12/06/2015

Gambús, eurodiputat d'Unió, avisa que "els lideratges del partit es decideixen en un congrés"

Assegura votar 'no' equival a desvincular els democristians del procés i arriscar la federació amb CDC

Acn
2 min
Francesc Gambús, eurodiputat d'Unió / ACN

EstrasburgL'eurodiputat d'Unió Democràtica, Francesc Gambús avisa en una entrevista amb l'ACN que "els lideratges d'Unió es decideixen en un congrés", i no amb la consulta d'aquest dissabte. "Estem preguntant sobre el full de ruta i l'aportació d'UDC. M'agradaria que els militants d'Unió votessin sobre el que se'ls està preguntant, no sobre el que no se'ls està preguntant", destaca. L'europarlamentari ha lamentat que hi hagi qui intenti "canviar la pregunta a través de la resposta". Segons Gambús, votar 'no' a la consulta d'UDC equival a desvincular el partit del procés sobiranista i podria provocar la ruptura de la federació amb Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat d'UDC considera que la pregunta que la militància del partit votarà és "clara en el seu plantejament". "Respons amb un 'sí' a continuar vinculats i compromesos amb el procés, i respons amb un 'no' si no vols continuar compromès amb el procés", assegura Gambús. Segons ell, "la pregunta és la que és" i no ha d'estar en joc el lideratge del partit de Josep Antoni Duran i Lleida. De fet, Gambús avisa que votar 'no' fins i tot podria provocar la ruptura amb la federació de CiU. La federació, assegura, "cap a la resposta del 'sí', a la del 'no' no hi cap".

"Respecto molt la gent que volia una pregunta explícita sobre la independència, però la pregunta que ha acordat el comitè de govern per majoria és la que és. Ells estan intentant canviar la pregunta a través de la resposta", lamenta l'eurodiputat en referència als defensors del 'no' a la consulta que vinculen aquesta resposta a una opció més independentista que la plantejada per la direcció, o fins i tot a un plebiscit sobre Duran.

Gambús ha recordat que ERC "també ho va intentar en el cas de l'Estatut", quan va demanar el 'no' pel descontentament amb la redacció final, però avisa que en casos així "mai saps on has de sumar els no". "El que està clar és que si votes que sí votes a favor de seguir compromès amb el procés, amb uns criteris que són els de la declaració de sobirania i que dins d'UDC són molt compartits", remarca.

"El lideratge del partit se solucionarà o es dilucidarà amb un congrés ordinari. El que preguntem és sobre el procés", assegura Francesc Gambús. Preguntat sobre les declaracions de Duran vinculant el seu futur al capdavant de la formació amb els resultats de la consulta, l'eurodiputat reitera que "això és l'opinió del Duran" però que "els lideratges d'UDC es decideixen en un congrés ordinari".

Segons Gambús "no és que haguem de deixar per més endavant" la renovació de la cúpula del partit, sinó que és més endavant quan està previst "dilucidar lideratges i programes". "El programa d'UDC no és només sobre el full de ruta, és molt més extens, molt arrelat a l'economia social de mercat, de justícia social", recorda. "Hi ha tota una part que l'hem de dilucidar en un congrés. El que avui estem preguntant és sobre el full de ruta i sobre l'aportació d'UDC al full de ruta. M'agradaria que els militants votessin sobre el que se'ls està preguntant", conclou.

stats