Política 15/12/2015

Homs no descarta la declaració unilateral: "Si Madrid no negocia, farem la independència igualment"

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, en un acte a Barcelona, assegura que si l'Estat s'avé a celebrar un referèndum els catalans "tornaran a votar"

Oriol March
3 min
El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, en un acte de campanya a la seu de CDC / ARA

BarcelonaEl candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimarts al matí en un acte a Barcelona que no descarta arribar a la independència a través d'una declaració unilateral. "Estem compromesos amb el fet que Catalunya disposi d'un estat propi", ha considerat Homs, que a pesar d'això ha apuntat que la millor manera d'assolir la independència és a través d'una proposta pactada. "Estem en un context democràtic, i aquí no ens vindrà cap Espartero de torn, que deia que calia bombardejar Barcelona cada cinquanta anys. La via pacífica està 100% garantida", ha considerat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En un context global, davant d'aquells que tenim viabilitat econòmica com a economia, no es poden permetre el luxe d'anar-li tirant cosses. El camí el farem. Anem a Madrid a dir que estem disposats a negociar, que és el mandat que tenim. Hi anem amb so de pau, amb voluntat de pacte. Ara, si ells no volen negociar, si ho entretenen i no s'hi posen, ho farem igualment", ha apuntat. "L'única condició que necessitem per tirar endavant la independència és tenir una majoria al davant, al darrere o al costat. Aquest procés ho fia tot a les urnes", ha apuntat, tot confiant que s'acostaran a les urnes els dos milions de votants independentistes del 27-S.

Pel que fa al vessant internacional del camí cap a l'estat independent, Homs ha indicat que cal negociar amb l'Estat per ensenyar al món la voluntat de diàleg. "És indispensable de cara al reconeixement internacional", ha resumit Homs.

"Ja sabem quina solidaritat trobarem per part dels polítics espanyols en la defensa de la causa de la democràcia i de la llibertat. Ens trobem que resolucions aprovades en suport a la declaració del Parlament són denunciades, i això explicita la manca de qualitat democràtica de l'Estat, sempre acompanyada de la voluntat de generar por i d'amenaçar contínuament gent de bona fe. Com es combat, això? Amb la força de la democràcia, a través dels vots", ha apuntat l'exconseller de la Presidència en una roda de premsa a la seu de Convergència en què ha constatat que no hi ha cap competència de la Generalitat que no estigui intervinguda.

Una Espanya "fragmentada i dividida"

"Vam veure una Espanya fragmentada i dividida", ha considerat Homs sobre el debat que van mantenir ahir al vespre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. "Al costat de l'espectacle d'ahir, el nostre debat polític és un autèntic oasi", ha apuntat el candidat de Democràcia i Llibertat. "Una vegada més, estan barallats per tot, però tenen clara una cosa: Catalunya, zero", ha afegit l'exconseller de la Presidència. "Doncs apa, passem pàgina", ha determinat.

"Sedició i rebel·lió"

Homs ha estat acompanyat per l'alcalde de Girona, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i diputat de Junts pel Sí, Carles Puigdemont, que ha indicat que els electes locals "han estat part fundacional del procés sobiranista". "Com més vots, més possibilitats de fer coses. És indispensable recordar la força que poden tenir els propòsits que hem plantejat", ha considerat Puigdemont. "No hi ha hagut mai unes condicions polítiques espanyoles més propícies perquè Catalunya en tregui petroli. El Congrés estarà dividit, el règim se n'està anant", ha afegit.

"No podem deixar a la intempèrie ni el procés ni els ajuntaments, alguns d'ells ja sota la lupa de l'Audiència Nacional. Si hi hem d'anar a declarar per sedició i per rebel·lió, millor que hi anem amb un sac de vots", ha apuntat l'alcalde de Girona.

stats