Política 04/12/2015

Homs presenta Democràcia i Llibertat com a "garantia" perquè el procés avanci pel "tronc central" del país

Democràcia i Llibertat veu l'Estat "moralment col·lapsat" i centrat a "discriminar i empobrir" Catalunya amb les seves decisions

Oriol March
2 min
Francesc Homs, acompanyat de membres de la candidatura de Democràcia i Llibertat / ACN

BarcelonaEl cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha assenyalat aquest divendres al matí que la coalició formada per Convergència, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament és la "garantia" que el "curs de la causa de la llibertat anirà pel tronc central" del país. "Sense preguntar ningú d'on ve, ni què pensa en particular sobre cadascuna de les coses, sinó centrant-se en les ganes que té de futur la societat", ha indicat Homs en l'acte matinal del primer dia oficial de campanya celebrat a la sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La causa de la llibertat és una qüestió de suma", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha recordat que al llarg de la propera legislatura hi haurà "unitat d'acció" amb ERC al Congrés dels Diputats. La coalició sobiranista i els republicans han acordat un punt comú al programa per impulsar la independència a Madrid.

Lectura del manifest

Abans de la intervenció d'Homs, representants dels diversos partits de la coalició i dos independents han llegit el manifest electoral titulat 'Compromís amb Catalunya', que defineix l'Estat com "moralment col·lapsat" i centrat a "discriminar i empobrir" el país amb les seves decisions. Els encarregats de llegir el text han estat l'exconsellera Carme-Laura Gil, el dirigent de Demòcrates de Catalunya i diputat de Junts pel Sí Antoni Castellà, l'economista Miquel Puig –número cinc de la llista– i Míriam Nogueras, número quatre de la candidatura.

"Tenim un compromís amb les empreses, amb els autònoms, amb els treballadors, amb els pagesos, amb la indústria, amb la recerca, amb les universitats, amb els estudiants, amb els emprenedors, amb la gent que arrisca i que ho està passant malament", ha apuntat Puig en la seva intervenció. Castellà ha indicat que Catalunya i Espanya, després del 27-S, ja han de parlar d'igual a igual en termes de sobirania.

Pla de xoc

En referència al pla de xoc que Junts pel Sí ha proposat a la CUP, avançat per l'ARA, Homs ha assenyalat que "forma part del model de país" defensat per Democràcia i Llibertat. "Aquests darrers anys s'ha fet molta feina, estem preparats per afrontar la millora de les condicions de l'estat del benestar dels propers anys", ha assenyalat el candidat de la coalició sobiranista. "La CUP ja decidirà quan hagi de decidir", ha apuntat.

"Si en tot això hem tingut algun impediment evident, clamorós i arbitrari, ha vingut del govern del PP. Vull creure que una part de l'esquerra d'aquest país no és aliada del PP, encara que sigui per omissió", ha considerat Homs, que no està d'acord amb el fet que la seva candidatura perdi força pel fet que Artur Mas no hagi estat encara investit president de la Generalitat. "La força d'aquesta candidatura rau en la força del procés i en la força de les urnes", ha afegit l'exconseller.

Homs ha assenyalat que existeix una "pinça diabòlica" entre els esforços recentralitzadors de l'Estat i una "certa esquerra" que acusa la Generalitat de ser "victimista". "Tenim un estat en contra, i lamento que quan ho dius hi hagi gent que et digui que ets victimista, posant-se d'aquesta manera al costat del PP, ni que sigui per omissió", ha argumentat.

stats