Política 14/12/2015

Homs veu "propi d'un altre règim" que Rajoy acusi el Govern de polititzar els alumnes catalans

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles assegura que els concerts escolars no estan en risc a Catalunya

Oriol March
3 min
EL candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, acompanyat de Ferran Mascarell i Irene Rigau a l'Ateneu Barcelonès / ARA

BarcelonaEl candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, ha assegurat aquest dilluns en un acte a l'Ateneu Barcelonès que el PP s'ha encarregat de practicar "reprimendes" a aquells que "no opinen com ells", i en aquest aspecte hi ha situat el 21% d'IVA cultural, que segons ell té més de "càstig" que de mesura pensada de forma racional. Homs ha titllat l'exministre José Ignacio Wert com a "ministre de la brioixeria" per comparar la cultura amb un brioix. La crítica contra el PP ha anat un pas més enllà quan el candidat ha trobat "propi d'un altre règim" que Mariano Rajoy -a qui no ha citat- acusi el Govern de "polititzar les escoles catalanes". Dissabte, en un programa de Telecinco, Rajoy va assegurar que a les escoles catalanes no s'hi parlava espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller de la Presidència ha reclamat que la cultura i l'ensenyament siguin "centrals" en un futur estat català, i ha demanat que es respecti el català com a "llengua pròpia" de Catalunya, aspecte que està inclòs en l'Estatut d'Autonomia del 2006. "En els últims temps hi ha hagut persecució", ha considerat el candidat sobiranista. "La vindicació de la llengua pròpia mai s'ha fet en contra de ningú", ha apuntat Homs, que també ha situat el "dret a la memòria" com una qüestió fonamental per defensar al Congrés.

Homs ha insistit en la seva crida a Pedro Sánchez, candidat del PSOE, i a Pablo Iglesias, candidat de Podem, per tal que es comprometin públicament a retirar les querelles contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per l'organització de la jornada de participació del 9-N. "Els demano que recordin que la unanimitat dels fiscals catalans van dir que no hi ha havia tema", ha considerat l'exconseller de la Presidència, acompanyat aquest matí per Rigau i Ferran Mascarell en un acte sobre cultura i escola catalana.

Rigau acusa l'Estat de voler "destruir" l'escola catalana

La consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, ha començat criticant la "querella política" del 9-N. Després ha acusat el govern del PP de voler "destruir" el model d'escola catalana a través de l'ideari de la FAES. "Si es diu escola catalana és perquè ho és en llengua i en continguts. Què ha fet el PP, dirigit per la FAES? Atacar la llengua i atacar els continguts per destruir l'escola catalana", ha considerat.

Pel que fa als avisos que fa Unió sobre el final dels concerts escolars arran d'un hipotètic pacte entre Junts pel Sí i la CUP, Rigau ha assenyalat que estan "blindats" per la llei d'educació aprovada al Parlament. "Aquesta norma enforteix el concert", ha apuntat. "Aquest tema no es discuteix", ha apuntat posteriorment Homs. "Ho hem fet entre tots i es preservarà. Si algú vol fer-ne arma electoral, allà ell amb la seva consciència", ha afegit.

Records d'un ministre "estimat"

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha carregat amb duresa contra el paper de l'Estat espanyol a l'hora de "perjudicar" la realitat cultural catalana. Segons Mascarell, els successius governs espanyols s'han dedicat a "homogeneïtzar, assimilar i negar" els trets característics de la cultura catalana, i ha apuntat que una de les obsessions ha estat "nacionalitzar" les expressions del país. En aquest sentit, el conseller de Cultura en funcions s'ha referit a José Ignacio Wert, "estimat" exministre d'Educació, que fa tres anys va defensar que calia "espanyolitzar" els alumnes catalans durant una sessió de control al Congrés dels Diputats.

"En dictadura hi ha hagut repressió, i en etapes democràtiques hi ha hagut indiferència i joc a la contra", ha considerat Mascarell, que s'ha queixat de l'IVA cultural existent a l'Estat. Segons el conseller de Cultura en funcions, Wert va comparar la cultura amb els brioixos per justificar la pujada fiscal en aquest àmbit.

stats