11 DE SETEMBRE
Política 02/09/2011

Homs veu "similituds" entre la Diada del 2010, després de la sentència, i la del 2011, i crida a fer sentir la veu

El Govern veu les explicacions dels senadors catalans al Parlament com "una expressió que Catalunya és una nació i actua com a tal" però no es mulla sobre si cal que el ple sigui extraordinari

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa commemoració de la Diada Nacional d'enguany no serà gaire diferent de la del 2010 a nivell organitzatiu, segons han explicat aquest matí el portaveu del Govern, Francesc Homs, i el vicepresident primer del Parlament, Lluís M. Corominas. El pressupost tan sols s'ha reduït de 300.000 € a 270.000 € i es mantenen els actes tal com es van organitzar en edicions anteriors. Homs, a més, hi veu "moltes similituds" amb la situació política de fa un any, després d'una sentència de l'Estatut que va ser "un cop dur", i la modificació d'avui de la Constitució, "sense donar possibilitats a Catalunya a pronunciar-se".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cadascú des del seu punt de vista, hem de fer sentir la veu del propi país" durant la Diada, ha defensat després de mostrar la "preocupació" pels "fets greus" que ha suposat la reforma de la carta magna. En aquest sentit, ha celebrat la presència dels senadors de designació autonòmica al Parlament per debatre sobre aquesta iniciativa, ja que això "és una expressió que Catalunya és una nació i actua com a tal", però no s'ha mullat sobre si això ha de ser en un ple ordinari o extraordinari.

En concret respecte a la Diada, Corominas ha explicat que el 8 de setembre s'entregarà la Medalla d'Honor del Parlament a Josep Guardiola en una jornada que englobarà també l'acte que en edicions anteriors se celebrava el dia 10. L'11 de setembre estricte començarà amb l'ofrena floral a Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat i amb el posterior acte institucional i festiu al Parc de la Ciutadella on "es posarà en valor la cultura pròpia" commemorant els 150 anys de la fundació de l'Orfeó Lleidetà i del naixement de Santiago Rusiñol, els 125 anys de la publicació de L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer, el centenari de la mort de Joan Maragall i de la fundació de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, el 50 aniversari de la mort de Josep M. de Segarra, els 30 anys de la mort de Josep Pla, el 25è aniversari de la mort de Pere Quart i els 20 anys de la celebració del mític concert al Palau Sant Jordi d'Els Pets, Sopa de Cabra, Sangtraït i Sau. La continuïtat en l'acte, que presentarà la nova conductora d'Els matins, Ariadna Oltra, arriba també en el manteniment del seu director escènic, Joan Ollé, i hi actuaran artistes com Giorgio Conte i Joan Isaac, Roger Mas o Carles Belda. Com altres anys, també s'han organitzat commemoracions a les Terres de l'Ebre, Lleida, Tarragona, Girona, Perpinyà, l'Alguer, Madrid, Alemanya, Argentina, França, els Estats Units i el Regne Unit. Homs ha deixat entreveure que es mantindran les mesures de seguretat per allunyar els ciutadans de les ofrenes dels polítics a l'estàtua de Rafael de Casanova de Barcelona i així es mitigaran els actes de protesta.

stats