CONSELL EXECUTIU
Política 26/06/2012

El Govern aprova un decret que autoritza l'executiu a augmentar l'endeutament de la Generalitat

Aquest augment de l'endeutament es fa per "facilitar" la licitació i cessió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), Tabasa i Túnel del Cadí, a més d'infraestructures que es pagaran en els propers 5 anys

S. González / O. March
1 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts al matí un decret llei encaminat a fer complir el pla econòmic i financer de reequilibri 2012-2014, segons ha explicat el portaveu de l'executiu, Francesc Homs. El Govern està duent a terme un procés "d'aplanament" dels compromisos de pagament dels mètodes de finançament diferits i, en aquest sentit, la Generalitat va renegociar el mes passat 24 contractes d'obres que pujaven a 668 milions d'euros. Les constructores lliuraran les obres acabades a l'executiu, però el seu pagament es farà durant els propers cinc anys. "L'acord d'aquest dimarts permetrà augmentar el límit d'endeutament fins a un màxim de 331,8 milions d'euros per fer front a aquesta operació", ha assegurat Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decret llei també autoritza el Govern a incrementar l'endeutament de la Generalitat per facilitar la licitació i cessió de la gestió d'Aigües ter-Llobregat (ATLL), de Tabasa i de Túnel del Cadí. En aquest cas, l'augment es limitarà al saldo de deute viu que tinguin en el moment de la subrogació. No superarà els 704 milions en el cas d'ATLL, els 125,7 en el cas de Tabasa i els 34,1 en el del Túnel del Cadí.

Segons la documentació facilitada per l'executiu, les baixades de ràting generalitzades han comportat que l'administració catalana es "plantegi" augmentar els avals per donar"més seguretat" a les operacions financeres que té subscrites amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI). D'aquesta manera, els contractes de rènting amb tres societats arrendadores de metros per al metro de Barcelona, finançats parcialment pel BEI, veuran augmentades les garanties del Govern. Així, es reforçarà el contracte amb Arrendadora Ferroviaria amb un aval màxim de 295 milions d'euros, Arrendadora de Equipamientos Ferroviarios, amb 35,4 milions, i Alquiler de Trenes Agrupación de Interés Económico, amb 165 milions.

stats