Política 17/12/2015

El xef Homs es posa el davantal per acabar de 'lligar' la salsa de l'acord independentista

El candidat de Democràcia i Llibertat elabora un romesco en un acte a Sant Cugat del Vallès acompanyat de la cuinera Ada Parellada. Reivindica que la seva llista té les "mans netes"

Oriol March
2 min
Francesc Homs cuina en un acte de campanya de Democràcia i Llibertat / ARA

Sant Cugat del VallèsFrancesc Homs fa la picada amb una força inusitada, com si del resultat de la salsa romesco que elabora en depengués el veredicte de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge. L'ajuda Ada Parellada, xef del Semproniana barceloní, que en anteriors campanyes ha repartit nocions culinàries als candidats d'ERC. Deuen ser coses del 'fair play' que Homs ha observat entre els republicans i Democràcia i Llibertat en una campanya marcada, des d'ahir, pel cop de puny d'un jove de disset anys a Mariano Rajoy. A la cuina improvisada en una tarima de la Masia Can Ametller de Sant Cugat del Vallès no hi vola cap ganivet, però les metàfores culinàries sobre les negociacions independentistes entre Junts pel Sí i la CUP es fan notar a mesura que Antoni Castellà s'esforça a fer el sofregit per a un suquet de rap.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A vegades estem encaparrats amb un allioli que no lliga, però al final acaba sortint", deixa anar Homs, amb les converses al cap. Al seu costat hi ha Míriam Nogueras, número quatre de la llista per Barcelona, que té dificultats evidents per elaborar el carpaccio de pinya que servirà de postres. "M'han dit que és una especialista en microones", defineix el presentador de l'acte, Xavier Garcia, que reparteix sentències possiblement extretes d'un llibre d'escassa profunditat. El millor exemple: "Tots els països mengen". Si més no, tots ho intenten. El públic, agraït, riu totes les bromes que fa l'exconseller de la Presidència, especialment distès. La preferida: "Un dia vaig fer una truita de dos ous i en va sortir un Estatut". Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero van tastar-ne un tros a la Moncloa i, després, el Tribunal Constitucional se la va acabar de cruspir.

La sala comença a fer olor de sofregit. Castellà pica una ceba i assegura que no plorarà. "No plorarem mai, en aquest procés", li diu Parellada al dirigent de Demòcrates de Catalunya, que al llarg de la seva dilatada trajectòria com a membre del sector crític d'Unió s'ha hagut d'empassar plats que no l'acabaven de convèncer. Nogueras abandona per una estona el carpaccio de pinya, no sense abans queixar-se que els talls del principi li han sortit més gruixuts que la resta. Com que el rerefons de l'acte té a veure amb l'emprenedoria –es compara el país amb una 'start-up'–, la número quatre per Barcelona destaca la innovació que va suposar el salt cap enrere de Dick Fosbury en la competició de salt d'alçada dels Jocs Olímpics de Mèxic. Uns passos més enllà, Homs segueix colpejant la picada amb fruïció, aliè a la proesa de Fosbury i a la flaire del suquet de peix.

Castellà, diabètic, explica com es va descobrir la sacarina a la Universitat John Hopkins. Un cop els plats estan llestos per servir, Homs agafa el micro per rememorar com es va crear el pastís Sacher, que té a veure amb un grum d'hotel i una comtessa. Quan els cambrers ja reparteixen els plats als assistents, el candidat s'encarrega de deixar clar que la seva llista té les "mans netes". Abans i després de passar per la cuina, s'entén.

stats