CONSELL EXECUTIU
Política 15/10/2013

Identitat, competències i deutes: el memorial de greuges de la Generalitat, en 10 claus

L'informe del Govern sobre la deslleialtat institucional de l'Estat repassa les relacions Catalunya-Espanya i denuncia la negativa a negociar els traspassos pendents de l'Estatut

O. March / R. Mateos
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquest dimarts, després de la reunió del consell de govern / ACN

BarcelonaEl Govern ja té enllestit el memorial de greuges que repassa totes les deslleialtats institucionals de l'Estat envers Catalunya i que, segons l'executiu que lidera Artur Mas, suposen un cost de 9.375,7 milions d'euros. Aquest document l'ha presentat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i es pot resumir en deu claus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "L'Estat no ha tingut cap voluntat de mostrar la plurinacionalitat i la diversitat lingüística que l'integra". Així denuncia el Govern el fet que l'executiu espanyol no ha desenvolupat ni afavorit cap normativa que permeti la presència del català en cap institució estatal ni internacional. També carrega contra el fet que el català no s'hagi equiparat al castellà a l'administració de Justícia.

2. "L'Estat fa una aposta inequívoca per Madrid en detriment de Barcelona com a centre cultural de referència". El Govern sosté que la cultura catalana ha patit un "progressiu abandonament" per part dels pressupostos generals de l'Estat.

3. "L'Estat duu a terme una contínua actuació invasiva pel que fa referència a les polítiques de benestar". L'executiu de Mas defensa que no es manté el "principi d'igualtat" i que, per tant, la Generalitat disposa de menys recursos per al desenvolupament de polítiques socials.

4. "L'Estat s'ha oposat a qualsevol voluntat de modificar per vies democràtiques i legals l'actual estatus polític de Catalunya". El Govern situa com a exemples la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut i el recurs contra la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament.

5. La paralització de les relacions bilaterals i la negativa a convocar la Comissió Bilateral Estat-Generalitat i altres comissions previstes per fer possible el desenvolupament de l'Estatut.

6. La negativa a negociar i aprovar els traspassos pendents de ser desenvolupats que queden definits en l'Estatut, així com la negativa a desenvolupar altres previsions d'aquest Estatut que el TC va considerar "legítimes".

7. L'elevat volum de recursos i conflictes de constitucionalitat que el Govern "s'ha vist obligat a presentar" per defensar la mateixa Constitució i el marc que se'n deriva.

8. L'impuls d'una bateria d'iniciatives legislatives "de signe clarament recentralitzador" i l'impuls d'una reforma administrativa que, "sota el pretext de l'eficiència", pretén "atribuir" a l'Estat competències o funcions "reservades" a la Generalitat.

9. "L'actual model de finançament no respecta el principi d'ordinalitat i situa Catalunya per sota de la mitjana en recursos per càpita", defensa el document. Catalunya passa de la tercera posició en termes de capacitat tributària a la desena en termes de recursos per càpita.

10. La deslleialtat de l'executiu espanyol també s'ha manifestat, segons el Govern, en el repartiment "injust" dels objectius de dèficit. Una distribució que ha penalitzat les administracions locals i autonòmiques, "principals prestadores dels serveis a les persones i garants del model d'estat del benestar".

stats