Política 21/01/2016

Homs: "Quan explico el procés, a Espanya em miren amb una barreja d'escepticisme i indignació"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat acusa l'estat espanyol de ser el primer d'"actuar unilateralment"

Ara
2 min
Francesc Homs, conseller de Presidència, avui, dimarts, abans de la reunió del Govern / EFE

BarcelonaSerà Mariano Rajoy president? O bé ho serà Pedro Sánchez amb un pacte per frenar els populars? A hores d'ara no hi ha cap acord d'investidura a Espanya, però el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que aquest dimecres es va reunir amb el rei Felip VI, creu que, malgrat el desconcert, no hi haurà noves eleccions generals. Segons ha explicat el dirigent convergent en una entrevista a Catalunya Ràdio, els principals partits de l'estat espanyol "no estan acostumats al pacte" i la política a Espanya és "molt rígida i té poca empatia" però està convençut que en els pròxims mesos "passaran moltes coses" per evitar uns comicis "que no resoldrien l'atzucac".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'haver parlat amb Felip VI, Homs creu que el rei encarregarà, "com és normal", a Rajoy que faci govern. Amb tot, assegura que tant el monarca com el PP i el PSOE estan "desconcertats" davant la situació política de desgovern que per primera vegada es viu a Espanya. "Ens han donat tant la pallissa dient que a Catalunya no ens en sortiríem que ara un cert somriure sota el nas se m'escapa", ha afirmat tot recordant que al final a Catalunya sí que va haver-hi un acord 'in extremis'. Homs ha assegurat que des de Madrid es té la idea que el procés català és "passatger" i que ell està intentant fer quallar el missatge que han de prendre consciència de la situació per poder "tenir una relació de veïnatge constructiva". "Em miren amb una barreja d'escepticisme i indignació".

La defensa del referèndum

L'exportaveu del Govern ha considerat un "error" que el rei no rebés la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ni agraís els serveis prestats per l'expresident de la Generalitat Artur Mas. A més, ha assegurat que ha estat el govern espanyol el primer d'actuar "de forma unilateral" fent caure una part important de l'Estatut que havia estat referendat pels catalans. Homs ha assegurat que per ara el PSOE no està a favor del referèndum i que des de Podem li arriben "senyals un punt contradictoris". Tot i això, ha assegurat que Pablo Iglesias ha mantingut, si més no en una reunió que va mantenir amb ell, el compromís de defensar un referèndum per als catalans. Sobre la formació lila ha recordat, però, que no ha jugat bé les seves cartes al Congrés. "Podem no ho ha fet bé, per voler tenir tant –volien la presidència del Congrés– han acabat no tenint res i ara hi ha una majoria absoluta de PP i Ciutadans a la mesa que no hi és a l'hemicicle", ha sentenciat.

Refundació de CDC

Sobre el procés de refundació de CDC, Homs ha apostat perquè el partit no canviï de nom perquè Convergència és una marca que "identifica milers de persones". A més, ha defensat que a la formació hi ha gent "honrada" i ja s'ha "girat full" a la corrupció.

stats