CiU i ERC eviten que C's tingui un senador

Els dos partits han forçat que l'elecció es fes pel repartiment basat en la llei d'Hondt en lloc de la de restes majors, la més habitual, que atorgava representació a Ciutadans

CiU i ERC han impedit aquest dimarts a la junta de portaveus del Parlament que Ciutadans obtingui per primera vegada un senador en efectuar el repartiment d'escons a partir de la llei d'Hondt i no del càlcul tradicional de "restes majors", encara que PSC, PP i ICV havien donat suport al partit liderat per Albert Rivera. Després de ser utilitzat el repartiment basat en la llei d'Hondt, en lloc del més habitual de "restes majors", CiU ha aconseguit 4 senadors, 1 ERC, 1 el PSC, 1 el PP i 1 ICV-EUiA, mentre que el grup de C's, amb 9 diputats, es queda sense representant a la cambra alta i tampoc en tindrà la CUP, els 3 diputats del qual són al grup mixt.

Hi ha dues formes d'elegir els càrrecs que correspon designar al Parlament, la basada en la llei d'Hondt i la fórmula denominada de "les restes majors", que ha estat aplicada en totes les legislatures excepte en dues. Si s'hagués utilitzat aquesta segona fórmula, CiU hauria tingut 3 senadors, 1 ERC, 1 el PSC, 1 el PP, 1 ICV-EUiA i 1 C's, però les dues primeres formacions catalanes han unit els seus vots per aplicar la llei d'Hondt, per això el candidat que proposava Ciutadans, Francesc de Carreras, s'ha quedat sense escó.

El portaveu d'aquest partit, Jordi Cañas, s'ha queixat aquest migdia del que ha passat en unes declaracions realitzades als passadissos del Parlament. Segons Cañas, "és la segona vegada en onze legislatures que s'ha optat per aplicar el mètode de càlcul de la llei d'Hondt per elegir els senadors, quan el sistema més habitual, basat en les restes majors, facilita la pluralitat democràtica".

Segons la seva opinió, "aquells que estan intentant atacar l'estat de dret i dinamitar els principis constitucionals, a més de separar Catalunya d'Espanya, han decidit excloure Ciutadans i els seus votants del repartiment de senadors". "En definitiva -ha lamentat-, han estat elegits els que busquen la separació i, en canvi, han estat exclosos els que volem la unió".

Com a conseqüència de l'acord de la junta de portaveus, els senadors de CiU seran l'exconseller Josep Lluís Cleries -que relleva l'actual secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana-, Coralí Cunyat, Joan Maria Roig i Eva Parera. ERC tindrà l'exregidora a l'Ajuntament de Barcelona Ester Capella com a senadora, mentre que el PSC perd un representant -Iolanda Pineda- després de la seva baixada electoral i tornarà a tenir com a senador l'expresident de la Generalitat José Montilla. Per part del PP, repetirà com a senadora la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, mentre que ICV tornarà a comptar amb el seu exlíder Joan Saura.