Onze de setembre
Política 17/09/2012

Marhuenda, en el cara a cara amb Junqueras: "Amb la derrota del 1714, Catalunya va fer el ridícul"

El director de 'La Razón' ha debatut a RAC1 amb el president d'ERC sobre l'11 de setembre del 1714

Ara
2 min
El director de 'La Razón', Francisco Marhuenda

Barcelona'El món a RAC1' ha organitzat aquest dilluns un debat entre el president d'ERC, l'historiador Oriol Junqueras, i el director del diari 'La Razón' i professor d'història del dret i de les institucions de la universitat Rei Joan Carles (Madrid), que han donat les seves visions respectives sobre l'11 de setembre del 1714. En opinió de Marhuenda, Catalunya "va fer el ridícul" quan va perdre la guerra de Successió, un conflicte en què, en opinió de Junqueras, els catalans "s'hi jugaven el futur", i per això van lluitar "amb tota la força del món".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els catalans de principis del segle XVIII creuen que està en joc el seu futur polític i econòmic, com els d'ara, i en una immensa majoria els catalans aposten per l'opció de salvar les seves constitucions. Això explica per què fins al final de la guerra, quan el rei Carles III ja ha marxat, els catalans continuen combatent per salvar les seves institucions, les seves lleis i un projecte econòmic perfectament racional", ha recordat Junqueras, que assegura que el projecte dels catalans vinculava Catalunya, a nivell comercial, "amb Anglaterra i Holanda, amb la modernitat". Per això, diu, "amb la derrota es perd el tren de la modernitat".

El líder d'ERC ha recordat, a més, que el govern de Felip V va ser "molt agressiu contra els catalans" els anys 1701 i 1702 –els seus primers anys de regnat–, i ha recordat que "l'exèrcit enemic va llançar 30.000 bombes sobre una ciutat de 40.000 habitants".

Marhuenda ha definit la Catalunya de l'època com "una terra de bandolers", i assegura que era "petita i pobreta". "Quan parlem del poble català parlem d'una elit de 1.000 persones com a màxim que l'únic interès que tenia era a fer carrera. La resta de la població no es movia de la seva comarca, no sabien ni on era Barcelona". Per Junqueras, però "era un país del segle XVII com tots els països del segle XVII".

En qualsevol cas, Junqueras ha conclòs: "No necessitem l'aval de la història per decidir el nostre futur, encara que és cert que hi ha determinats avals històrics que ajuden a explicar-ho". En aquest sentit s'ha mostrat convençut que "els catalans, ni que ens hi esforcéssim, no ho faríem tan malament com l'estat espanyol".

stats