MEMÒRIA HISTÒRICA

L'Estat es nega a retirar de 126 escuts de l'exèrcit la imatge de les medalles atorgades per Franco

Algunes d'aquestes mencions es van donar per la col·laboració de les unitats amb la sublevació militar del 1936, però el govern espanyol creu que no constitueixen "una exaltació" de la dictadura

Fins a 126 escuts, banderes o estendards de l'exèrcit espanyol contenen mencions o medalles aconseguides durant la guerra civil o la dictadura franquista. Així ho reconeix el govern central en una resposta parlamentària al diputat d'Esquerra Unida del País Valencià Ricardo Sixto feta pública en el Butlletí Oficial de les Corts Generals el 16 de juliol (a la pàgina 231) i en la qual també deixa clar que no té cap intenció de retirar aquesta simbologia.

En la pregunta que va formular el 28 de maig (a la pàgina 148 del Butlletí) el diputat d'EUPV, aquest constata que, per exemple, el Regiment Amèrica 66 té un escut on apareixen de forma destacada fins a deu mencions obtingudes arran de la seva participació a la guerra civil en el bàndol franquista. Tot i això, Sixto recorda que la llei de la memòria històrica aprovada el 2007 estableix que les administracions públiques "prendran mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura".

Tanmateix, tot i reconèixer que fins a 126 escuts, banderes o estendards de l'exèrcit contenen mencions o medalles atorgades per la dictadura –entre altres motius– per lluitar a favor de la sublevació franquista des del 1936, el govern espanyol considera que aquests "no constitueixen, en cap cas, cap mostra d'exaltació" del règim. Per contra, justifica que no es toqui aquestes simbologies perquè "assenyalen i faciliten el coneixement dels fets i circumstàncies ocorreguts durant la guerra civil".