Política 17/10/2011

“Cada vegada que s'apropa el final del terrorisme, alguns l'allunyen”: 10 declaracions per encarar la cimera de pau d'Euskadi

Felipe González lamenta l'actitud "d'alguns actors" que posen traves al procés de pau. Chacón i Patxi López demanen a ETA que aprofiti el moment per deixar les armes. L'alcalde de Sant Sebastià anuncia que "Donostia és avui a la ciutat de la pau"

3 min

Felipe González: “Cada vegada que s'apropa el final del terrorisme, alguns l'allunyen”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident del govern espanyol lamenta l'actitud “d'alguns actors” que posen traves al procés de pau “fins que ells en puguin ser els protagonistes”, en una clara referència al Partit Popular. Ho ha dit en una entrevista a Los Desayunos de La1 recollida per El Mundo, en la qual ha titllat de “desproporcionada” l'avaluació que s'està fent de la conferència, i ha assegurat que ETA “està i se sent vençuda i desarmada”.

Pello Urizar (EA): "La conferència és important i un pas definitiu per a la pau a Euskal Herrria".

Carme Chacón, candidata del PSC per al 20-N: "Ahir era un gran dia perquè ETA anunciés la seva dissolució. Avui també és un gran dia perquè anunciïn la seva dissolució, perquè aprofitin la conferència de pau abandonar definitivament les armes. Que aprofiti aquesta oportunitat. Mentrestant el govern continuarà lluitant contra el terrorisme"

Ramón Jáuregui: “ETA busca (amb la conferència) una cobertura per justificar davant d'ella mateixa la fi de la violència”

El ministre de la Presidència del govern espanyol assegura que no es tracta d'un procés de negociació amb contrapartides polítiques i subratlla que “la democràcia ha vençut ETA”. En unes declaracions a Onda Cero recollides per EFE, Jáuregui ha dit que “respecta” la decisió del PSE de sumar-se a la conferència, però ha subratllat que el govern espanyol “sempre ha estat al marge” de l'organització de la trobada a Sant Sebastià.

Antonio Basagoiti: (la cimera) "dificulta el final d'ETA i fa el joc a Batasuna”

El president del PP Basc insta als partits demòcrates que plantegin exigències a Batasuna i a ETA, i “no a l'inrevés”. “Demano sensatesa”, ha dit en una entrevista a Radio Nacional recollida per EFE, en què ha assegurat que “(A Euskdi) no hi ha hagut una guerra entre dos bàndols”, i ha subratllat que amb la conferència “s'intenta fer la pel·lícula al revés”. Basagoiti considera que els sindicats i les organitzacions que assisteixen a la conferència “fan el joc a Batasuna” i subratlla que el final d'ETA “només vindrà de la mà dels demòcrates”. Segons el popular, la cimera serà “una subhasta que encarirà el preu de la pau, enfortirà les posicions de Batasuna i dificultarà el final D'ETA”.

Patxi López: "ETA ha d'aprofitar aquest escenari per escenificar el punt final"

El president basc, que es troba de visita oficial a Nova York, ha mostrat el seu “respecte” per la conferència, de la qual espera que surti “l'exigència a ETA perquè abandoni totes les activitats terroristes”. El lehendakari ha instat a la banda “i al seu entorn” a aprofitar “l'oportunitat” de l'escenari per posar punt final al conflicte armat.

Esteban González Pons: "Annan i Adams no tenen ni punyetera idea del conflicte amb ETA"

El vicesecretari de Comunicació del PP considera que el secretari general de la ONU - Kofi Annan - i el líder del Sinn Fein - Gerry Adams- no coneixen prou el conflicte basc i ha destacat aquest diumenge que “els estrangers” que vénen a una “suposada” conferència de pau al País Basc “pensant que estan a Irlanda o sud-Àfrica”, no saben “en el país en què estan” ni “el tipus de conflicte que ha viscut”.

Carlos Totorika: “No és l'escenari que més ens agrada però hi hem de ser”.Carlos Totorica, alcalde d'Ermua i membre de l'executiva del PSOE, ha assegurat en una entrevista a TVE que defensarà a la conferència el pla de convivència proposat per Patxi López, i s'ha mostrat poc convençut d'un final “imminent” d'ETA.

Kotte Ezenarro, exalcalde d'Hendaia: "La presencia de Pierre Joxe és una picada d'ullet del govern francès”Ezenarro, membre del Partit Socialista francès, valora la importància de la conferència en un entrevista a Infozazpi Irratia, en què considera la participació de l'exministre d'Interior Pierre Joxe una “picada d'ullet” per part del govern francès. Ezenarro ha subratllat que trobaria bé que “el govern francès donés suport a la possibilitat d'apropar els presos i contribuir a resoldre el conflicte”.

Juan Carlos Izagirre, alcalde de Sant Sebastià: “Avui Donostia és la ciutat de la pau”.

Han sigut les primeres paraules de l'alcalde de Sant Sebastià, de la formació Bildu, en la seva arribada al palauet d'Aiete, seu de la conferència.

stats