Política 19/09/2019

Front Republicà s’inclina per reintentar el salt al Congrés

L’exlíder de Podem Albano Dante Fachin, disposat a tornar a encapçalar la llista

Xavi Tedó
2 min
El cap de llista del Front Republicà a les eleccions espanyoles del 28 d’abril, Albano Dante Fachin.

BarcelonaSi, com es preveu, no s’arriba a cap acord in extremis i es repeteixen les eleccions a l’Estat, als col·legis electorals hi haurà la papereta del Front Republicà. Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates ja treballen per repetir la coalició, que, amb 113.807 vots -el 2,72% del total a Catalunya-, es va quedar a les portes d’aconseguir representació al Congrés en els comicis dels 28-A. El secretari general de Som Alternativa, Albano Dante Fachin, es va reunir ahir amb membres de Poble Lliure per definir la coalició després que les bases d’aquesta escissió de Podem aprovessin en una assemblea a Sant Esteve Sesrovires a l’agost tornar a presentar batalla a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes de la Diada, Poble Lliure, un dels dos grans sectors de la CUP, també va validar fer el pas i va emetre un comunicat en què subratllava que “les raons que van conduir-nos a prendre la decisió de presentar candidatura segueixen vigents, o fins i tot encara es fan més presents”. “El discurs i programa de ruptura del Front Republicà és més necessari que mai, davant la imminència de la sentència contra els presos polítics, la contínua regressió de drets democràtics i socials, així com les dinàmiques que han pres els diversos partits independentistes”, afegien en el comunicat en al·lusió sobretot a ERC, que ha defensat el vot favorable al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, tot i la seva negativa a buscar una sortida dialogada al conflicte amb Catalunya.

La CUP no reobre el debat

La decisió de Poble Lliure torna a topar amb l’oposició de la CUP, que ja va descartar presentar-se a les anteriors eleccions i que en la ponència estratègica aprovada a l’estiu va refusar l’esmena que reclamava reobrir el debat. “De moment res fa preveure que hagi de canviar”, apunten fonts del partit anticapitalista. En qualsevol cas, si ho demanés una assemblea territorial s’hauria de tornar a votar en un nou consell polític, que s’hauria de celebrar de manera imminent perquè el 29 de setembre es tanca el termini per presentar coalicions.

Això explica que Poble Lliure hagi mantingut contactes permanents amb els seus socis de coalició durant l’agost per configurar una candidatura que podria tornar a encapçalar Fachin, que es mostra disposat a posar-s’hi al capdavant com a cara més coneguda. Fonts de la coalició estan convençudes que aquest cop sí que trauran representació: “Ara la gent ja ens coneix i saben que sortirem i, per tant, tenim més opcions, i més si baixa la participació”. També confien que aquest cop el vot útil a ERC no els passarà factura: “Molta gent que comparteix els nostres plantejaments no ens va votar perquè guanyés ERC, però ara se’n penedeixen pel seu gir”.

stats