POLÍTICA
Política 23/02/2012

La Generalitat Valenciana compara els toros amb un "ballet" i una "obra d'art"

L'expedient per declarar les corregudes de bous Bé d'Interès Cultural Immaterial considera els toros part de la "identitat i els valors i interessos" del País Valencià

Ara
1 min

Barcelona"El que en el seu origen va ser una cerimònia per a un sacrifici, ha acabat sent un acte festiu i sempre multitudinari, en el qual l'home, el torero, gràcies al total domini d'una tècnica específica, sotmet la força bruta i crea una obra d'art –una espècie de ballet en què la possibilitat de la tragèdia real plana durant tota la seua execució". D'aquesta manera el govern del PP del País Valencià defineix les corregudes de bous en l'expedient per iniciar el tràmit de la declaració dels toros com a Bé Cultural d'Interès Immaterial. El govern valencià concreta així la rèplica a la prohibició dels toros a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text de l'expedient, que ha publicat aquest dijous el Diari Oficial del País Valencià, s'empara en l'article de l'Estatut que atribueix a la Generalitat valenciana la competència de "vetllar per la protecció i la defensa de la identitat i dels valors i interessos del poble valencià". El govern valencià, així mateix, recorda que el País Valencià és la "zona d'Espanya on més festes de bous se celebren", de manera que "formen part indefugible de les celebracions populars" del País Valencià susceptibles de ser protegides.

"El bou forma part de la cultura, la tradició i la idiosincràsia valencianes", rebla el text, que parla de les corregudes de bous com una "demostració singular, la qual pren determinades reminiscències teatrals (introducció, nuc i desenllaç)" que "configura una narrativa concreta i estandarditzada, dirigida a mesurar la dominació de l'home respecte de l'animal". "Amb independència de la diferent narrativa o història, este espectacle no diferix d'altres múltiples manifestacions festives o culturals", afegeix el text, que bno fa cap referència al patiment de l'animal.

stats