Política 06/03/2015

El Govern va informar l'executiu de Mariano Rajoy de l'obertura de les delegacions a Viena i Roma

La vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, acusa la Generalitat d'incomplir la legalitat perquè assegura que era "necessari" un informe del govern de l'Estat

Ara
2 min
Fotografia de la carta que la Generalitat va remetre al govern espanyol / ARA

BarcelonaLa Generalitat va informar l'executiu de Mariano Rajoy de l'obertura de les delegacions de Viena i Roma, tal com estableix la llei de l'acció exterior i del servei exterior de l'Estat. Així ho confirma una carta remesa al ministeri d'Afers Estrangers, a través del director general de Relacions Exteriors, Iban Rabassa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA, el govern català informa l'executiu espanyol de l'aprovació dels projectes de decret de creació de les dues noves delegacions. La Generalitat explica al ministeri que la seva funció consistirà a "fomentar la projecció exterior de Catalunya i la defensa dels seus interessos en l'àmbit de les seves competències".

Malgrat això, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha assegurat aquest divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres que la Generalitat "ha anat obrint delegacions sense complir uns requisits de legalitat", ja que afirma que és "necessari" l'informe del ministeri d'Assumptes Exteriors que "preveu la llei". D'aquesta manera la número dos de Rajoy ha justificat la interposició del recurs davant del Tribunal Constitucional contra la llei d'acció exterior catalana.

Segons ha defensat la vicepresidenta del govern espanyol, el recurs es fonamenta en la "consideració de la Generalitat com a actor internacional al marge de l'estat espanyol, ja que això vulnera el principi d'unitat de l'acció exterior reservada a l'Estat". Com a segon fonament, consideren que el text que es recorre "busca desenvolupar una diplomàcia pública de Catalunya i com que Catalunya no és un estat, no té capacitat de relacions diplomàtiques". En aquest sentit, consideren que la llei vulnera l'article 149.1.3 de la Constitució, que reserva a l'Estat la competència exclusiva en relacions internacionals, i el 97, que atribueix al govern espanyol la direcció de la política exterior.

La llei exterior catalana quedarà suspesa de forma automàtica si el Tribunal Constitucional l'admet a tràmit.

Què diu la llei espanyola?

Segons l'article 12 de la llei de l'acció i del servei exterior i de l'Estat, les comunitats autònomes han d'informar el govern espanyol de l'establiment d'oficines per a la seva promoció exterior amb caràcter "previ" a la seva obertura. "El ministeri d'Assumptes Exteriors i de Cooperació aprovarà la proposta, d'acord amb les directrius, els fins i els objectius de la política exterior, l'estratègia d'acció exterior i, en particular, amb el principi d'unitat d'acció a l'exterior", conclou l'article.

stats