LES NUCLEARS, A DEBAT
Política 23/03/2011

El Govern diu que poden estar "raonablement tranquils" amb la seguretat de les nuclears catalanes

Reitera la posició contrària de l'executiu a la ubicació del cementiri nuclear

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha assegurat aquest dimecres que poden estar "raonablement tranquils" pel que fa a la seguretat de les centrals nuclears catalanes. Mena ha explicat al Parlament que, arran del terratrèmol del Japó i les conseqüències sobre centrals nuclears nipones, es va reunir amb representants del Consell de Seguretat Nuclear, amb qui va fer una "revisió exhaustiva" de la seguretat nuclear a Catalunya. ERC ha avisat que la situació al Japó demostra que "el risc existeix". D'altra banda, Mena ha reiterat que el Govern és contrari a la ubicació a Ascó del magatzem de residus nuclears i ha dit que així ho ha fet saber a l'Estat. En resposta a una pregunta d'ERC al Parlament, el conseller d'Empresa i Ocupació ha explicat que s'ha reunit amb "tots els alcaldes" de les zones amb centrals nuclears i que també va convocar al departament membres del Consell de Seguretat Nuclear. Segons el conseller, aquests van "informar fil per randa de manera puntual de tota la situació" i es va fer una "revisió exhaustiva de tota la qüestió de la seguretat nuclear i protecció radiològica a les centrals nuclears catalanes". Després d'aquesta trobada, Mena ha dit que poden estar "raonablement tranquils".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller també ha dit que es va fer un "repàs" a les qüestions relatives a la seguretat sísmica i en relació amb "fenòmens marítims" i creu que estan "prou actualitzades". A més, ha recordat que el departament rep "informació puntual" dels comitès locals de les centrals de Vandellòs i Ascó.

El diputat d'ERC Sergi de los Ríos ha recordat que el terratrèmol al Japó i les seves conseqüències en centrals nuclears nipones han tornat a "encendre" el debat sobre el futur de l'energia i la seguretat a les nuclears. "L'accident al Japó ens demostra una vegada més que el risc existeix i de quina manera", ha dit, tot advertint que els plans d'emergències a les centrals catalanes "no estan actualitzats" i que Vandellòs II és la planta que "des de la seva posada en marxa aplega un major nombre de successos notificables".

De los Ríos també ha lamentat que Catalunya no tingui competències plenes en matèria nuclear i que només sigui "espectadora" malgrat la seva contribució a la creació d'energia nuclear.

D'altra banda, Mena també ha parlat sobre el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears i ha reiterat la posició contrària del Govern al fet que s'ubiqui a Ascó. El conseller ha recordat que el Parlament ha aprovat dues resolucions contràries a la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya i que el Govern "coincideix amb aquest posició", que ha fet arribar al ministeri. Mena, però, ha afegit que el govern espanyol no els ha comunicat "res" i que el ministeri no els ha comunicat "mai" que estigui decidit que el cementiri s'hagi d'instal·lar a Catalunya.

Mena n'ha parlat a instàncies del diputat de SI Alfons López Tena, que ha recordat que a Catalunya "es genera un percentatge d'energia nuclear molt superior a la resta de l'Estat" i que no ha d'assumir "més riscos" i no tenir "els beneficis". Des d'ERC, Sergi de los Ríos li ha demanat que sigui "més contundent" perquè "no n'hi ha prou amb comunicar".

stats