Política 16/12/2014

El Congrés rebutja una moció de CiU per sancionar les filtracions policials amb objectius polítics

La diputada del PPC Dolors Montserrat acusa CiU de fer la moció per "no ser molestats" mentre transiten "entre Ítaca i Andorra"

Acn
4 min

MadridEl PP ha imposat aquest dimarts la seva majoria absoluta al Congrés dels Diputats per rebutjar una moció conseqüència d'interpel·lació del diputat de CiU Feliu Guillaumes que instava al govern espanyol a posar punt i final a les filtracions d'informacions "interessades" amb finalitats polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, acordat amb el PSC, reclamava que se sancionés disciplinàriament i es posés en coneixement dels tribunals les filtracions, i l'instava a "garantir el ple respecte a la legalitat i als drets fonamentals dels ciutadans". El text ha rebut 148 vots a favor (CiU, Grup Socialista, ERC, PNB, Esquerra Plural, Amaiur i la majoria de la resta de grups de l'oposició), 177 en contra (PP) i 7 abstencions (UPyD).

Durant el debat, Feliu Guillaumes ha recordat al ple del Congrés les informacions "falses" per part de la UDEF sobre Artur Mas cinc dies abans de les eleccions, i ha qualificat de "sorprenents" les explicacions del Ministeri de l'Interior sobre els motius per a l'enviament de noves dotacions policials a Catalunya coincidint amb el 9-N. També ha posat en dubte les explicacions del ministre Fernández Díaz negant l'existència d'una unitat policial secreta per combatre el sobiranisme, tal com va destapar el diari Ara. "Aquestes coses deixen el sistema democràtic molt tocat", ha dit Guillaumes, que ha demanat el suport de tots els grups al seu text.

La setmana passada, durant la presentació de la moció, el ministre Fernándz Díaz va qualificar d'"absolutament falsa" la informació sobre aquesta unitat policial i va acusar CiU i les formacions que denuncien aquestes pràctiques de viure "obsessionats" i "veure persecucions fins i tot en somnis", un problema, ha dit, que "és més propi del psiquiatra que del ministre de l'Interior". "Jo no estic aquí per donar publicitat a determinades informacions, perquè estem aquí per parlar de coses serioses", va afirmar.

La moció que CiU i Grup Socialista han portat al Congrés reclamava garantir el compliment de la legalitat en les investigacions policials i posar els resultats d'aquestes "exclusivament a disposició de les autoritats judicials i del Ministeri Fiscal", i també "sancionar en l'àmbit disciplinari" o "posar a disposició dels tribunals les filtracions d'informacions sensibles que es produeixin". També garantir que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat desenvolupen les seves funcions d'acord al que preveu la Llei orgànica que les regula.

La moció també demanava que es retiri la proposta contemplada a l'avantprojecte de Llei d'enjudiciament criminal que atorga al Ministeri de l'Interio la potestat d'ordenar intervencions telefòniques sense autorització judicial prèvia. També demanava a l'executiu que informés sobre l'increment d'efectius de la Policia a Catalunya als anys 2012, 2013 i 2014.

PP: "Uns quants que transiten entre Ítaca i Andorra no volen ser molestats per ningú"

El PP s'hi ha oposat. La diputada del PPC i vicepresidenta tercera del Congrés, Dolors Montserrat, ha acusat Guillaumes de presentar una moció "fruit de la permanent paranoia de CiU" i ha negat l'existència de cap unitat secreta per investigar el sobiranisme. "La seva mentida es basa en una informació publicada per un mitjà independentista i en la convocatòria d'una plaça a la Policia Nacional on es requereix el coneixement de llengües cooficials", ha dit.

En aquest marc, ha afirma que CiU presenta la moció perquè "n'hi ha uns quants que transiten entre Ítaca i Andorra no volen ser molestats per ningú". Segons Montserrat, els "enemics" de Catalunya no són les forces policials, sinó els que han "espoliat" el Palau de la Música.

"Deixin d'insultar els catalans i d'atacar a Espanya per amagar les seves incompetències", ha dit Montserrat, que ha reclamat a les formacions sobiranistes que "abandoni" el projecte del "suïcidi col·lectiu de la independència". Ha acabat la seva intervenció amb el refrany castellà: "pensa el lladre que tots són de la seva condició".

Macias demana a Dolors Montserrat que retiri les seves expressions

En acabar el debat el portaveu adjunt de CiU Pere Macias ha demanat la paraula per demanar a Dolors Montserrat que retiri les seves paraules sobre la "paranoia" de CiU i l'expressió "pensa el lladre que són tots de la seva condició". Macias ha aprofitat la intervenció per recordar el nom de Bárcenas al PP. Montserrat, però, no ha acceptat la petició perquè "estem en un debat polític".

El Grup Socialista i ERC demanen que s'aturi la guerra bruta

El diputat del PSC Carles Corcuera també ha criticat durament la política de l'executiu espanyol i del ministre Fernández Díaz en la filtració de documents policials i l'enviament de dotacions a Catalunya. "Alguns cosa falla en l'Estat de dret quan, davant múltiples evidències d'actuacions irregulars es desqualifica i amenaça a qui ho denuncia en comptes de donar explicacions", ha dit. Segons Corcuera, "la desafecció dels catalans amb Espanya s'ha de solucionar amb la renovació del marc de convivència i a través del diàleg, i no amb investigacions i querelles".

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, també ha demanat al ministre que aporti informació sobre el nombre d'efectius policials que té a Catalunya i els seus objectius, i ha recordat que l'executiu espanyol "no ha fet res" per impedir "acusacions infundades" contra representants polítics a Catalunya, com el president de la Generalitat, Artur Mas, o l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. "Siguin del color que siguin, i pensin el que pensin, jo no estic disposat a tolerar un atac infundat contra el president del meu país i l'alcalde de la meva ciutat".

stats