CAS GÜRTEL
Política 17/10/2013

Hisenda: Gürtel va pagar a l'exdiputat Merino 317.810 euros per adjudicacions

L'acusació se suma a la imputació del gerent del PP a Castella-la Manxa, Ángel Cañas

Efe
3 min

MadridL'Agència Tributària ha calculat que l'exdiputat del PP Jesús Merino Delgado va rebre 317.810 euros entre 2002 i 2007 de la trama Gürtel procedents de suposades comissions rebudes per adjudicacions públiques a Castella i Lleó a empreses com Constructora Hispánica, Teconsa i Sufi, una filial de Sacyr.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'informe relatiu a Merino (exdiputat del PP per Segòvia i exvicepresident de la Junta de Castella i Lleó), al qual ha tingut accés Efe, l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària fa referència a una sèrie de comissions percebudes per la trama Gürtel per adjudicacions públiques a Castella i Lleó, fonamentalment a Sufi i Teconsa.

Precisament, a compte d'una adjudicació a Sufi d'una contracta de neteja a l'Ajuntament de Toledo, el jutge Pablo Ruz va imputar la setmana passada el gerent del PP de Castella-la Manxa en aquesta comunitat, Ángel Cañas.

La imputació de Cañas, que haurà de prestar declaració el 6 de novembre amb l'expresident de Sacyr Luis del Rivero i l'actual president, Manuel Manrique, es va produir arran del fet que l'extresorer del PP Luis Bárcenas afirmés haver lliurat el 2007 a Cañas 200.000 euros d'un donatiu en B de Sacyr, en pagament per aquesta adjudicació, per a la campanya electoral de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Segons l'informe de l'ONIF sobre Merino, que està basat en informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) i de l'Agència Tributària, així com en els arxius extrets del llapis de memòria confiscat al presumpte comptable de Gürtel José Luis Izquierdo, Merino va percebre de la caixa B de Correa 129.210 euros el 2002, 138.600 el 2003 i 50.000 el 2007.

Detalls de l'informe

El febrer de 2002, segons anotacions de la comptabilitat B de Gürtel, JM (Jesús Merino) va percebre 90.150 euros de l'imputat Alfonso García Pozuelo, propietari de Constructora Hispánica, més 12.020 de Plácido Vázquez, propietari de l'empresa Nuevas Iniciativas de Gestión Empresarial.

El 14 de juny d'aquest mateix any l'exdiputat va rebre 24.040 euros de Teconsa, empresa que en aquesta data va lliurar a la trama 175.973 euros, que es van repartir també entre LB (Luis Bárcenas), PC (Francisco Correa) i GG, després d'obtenir l'adjudicació al maig de la variant conjunta de Villanueva de Mesa-Villasana i Entrambasaguas, de la conselleria de Foment de Castella i Lleó.

L'import de l'adjudicació va arribar als 5,8 milions, de manera que l'ONIF calcula que l'import repartit es va fer calculant el 3%.

A més, segons el llapis de memòria d'Izquierdo, el 18 abril de 2002 JM va rebre 3.000 euros, la mateixa quantitat percebuda per LB. El seu origen immediat es vincula a la suposada entrega de 30.000 euros que va fer a la trama l'expresident de Sufi Rafael Naranjo.

El 28 de gener de 2003, Merino va rebre 18.600 euros més procedents del suposat pagament de 73.654 euros que va fer Teconsa a la trama Gürtel després de l'adjudicació del tram d'Olleros de Alba per part també de la conselleria de Foment castellanolleonesa per 2,8 milions, diners dels quals també es van beneficiar PC, L (que es creu també que és Bárcenas), G i TO.

El 15 de maig i 22 de maig de 2003, l'exdiputat va percebre dos pagaments de 60.000 euros, que sembla que procedien de la UTE (unió temporal d'empreses) Sufi-Teconsa , ja que segons va concloure la UDEF en un informe de 2010, per la seva proximitat temporal, aquests diners poden estar vinculats a l'adjudicació de la construcció del Centre de Tractament de Residus de Gomecello (Salamanca), que va ser adjudicat a aquesta empresa per part de la conselleria de Medi Ambient de Castella i Lleó.

Al llapis de memòria d'Izquierdo va aparèixer a més un fitxer sota l'epígraf Plácido Vázquez, que a través de la seva empresa Nuevas Iniciativas de Gestión Empresarial va emetre a Sufi una factura amb data del 19 de juny de 2003 en concepte d'honoraris per la realització de la campanya de comunicació de la planta de Gomecello: 386.127 euros.

Finalment, el 20 de desembre de 2007, Merino va percebre de la caixa B de Correa 50.000 euros més.

stats