Política 11/01/2016

Anna Gabriel: "Ara podrem demostrar que el procés no era Mas"

La portaveu de la CUP defensa que Puigdemont permetrà eixamplar la base social independentista. Revela que durant les negociacions se'ls va dir que "el cap d'un israelià [Mas] val el de 10 palestins [CUP]". Romeva reivindica que Artur Mas "té un potencial enorme" que el Govern "aprofitarà"

Marc Colomer
4 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel passa pel costat d'Artur Mas abans de pujar al faristol del Parlament / EFE

Barcelona"Semblava que el procés era Mas, i ara podrem demostrar que és un procés col·lectiu amb una base social potentíssima". Així ha defensat aquest dilluns la portaveu de la CUP Anna Gabriel el pols que ha mantingut l'esquerra independentista fins a última hora per forçar la retirada d'Artur Mas de la presidència de la Generalitat, i per facilitar la investidura del també convergent Carles Puigdemont. En declaracions a RAC1, Gabriel ha defensat que el fet que a Puigdemont no se l'identifiqui amb les polítiques dels últims anys a la Generalitat ni amb el pujolisme, ni tingui la "càrrega simbòlica" de Mas, facilitarà el procés per eixamplar la base social de l'independentisme. Gabriel ha revelat que en una de les reunions, un dels negociadors de Junts pel Sí, que no ha volgut identificar, va dir-los que "el cap d'un israelià val el de deu palestins", per argumentar que havien de plegar els 10 diputats de la CUP per compensar la renúncia de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gabriel ha negat que la CUP hagi fet cap tipus de "xantatge" ni hagi estat "bel·ligerant" per forçar la retirada de Mas, per bé que ha reivindicat que ha estat precisament la fermesa de l'esquerra independentista el que ha permès que "hi hagi un lideratge més beneficiós per eixamplar la base social" partidària de la secessió. Gabriel ha assegurat que el nom de Puigdemont no va aparèixer a la taula de negociació fins al mateix dissabte, quan la CUP ja tenia col avall que no es desbloquejaria la situació. En l'aire queda ara si es manté, amb el canvi a la presidència, el compromís llançat per Mas de sotmetre la figura del president a una moció de confiança en un any.

En contraposició a això, però, el cap de llista de Junts pel Sí i pròxim conseller i president de la comissió delegada de Governació i Exteriors, Raül Romeva, ha elogiat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' el "potencial enorme" d'Artur Mas que ja ha anunciat que "aprofitarà" per al procés d'emancipació nacional. Romeva ha defensat un mandat "curt" per "fer el salt" a la República Catalana. Sigui com sigui, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha deixat clar a TV3 aquest dilluns que el nou Govern i Parlament es mantindran dins la legalitat espanyola fins que estigui articulat el corpus legislatiu català propi.

Estabilitat condicional

A més, la portaveu de la CUP ha garantit, tal com figura als acords amb Junts pel Sí, l'estabilitat parlamentària al nou Govern, "sempre que s'avanci en l'acord marc", que ha identificat en la declaració rupturista del 9 de novembre. "S'obre la legislatura amb un marc d'acord que coneixem i s'ha d'implementar, però no amaguem que hi haurà debat i confrontació d'idees" amb Junts pel Sí, ha subratllat per deixar clar que, segons ella, la CUP no ha donat un xec en blanc al grup majoritari de la cambra.

També ha explicat que els òrgans de direcció de la CUP avaluaran l'eventual continuïtat d'Antonio Baños quan "es vegi què decideix fer". Va ser al ple de diumenge, ha dit, perquè "volia votar i ho enteníem. Tenia ganes que es donés inici a la legislatura". "Si ho demana, la CUP ho posarà a consideració de la seva gent", ha conclòs, després que Baños digués que continuaria si la CUP l'hi demanava. Baños va anunciar després del 'no' de la CUP a la investidura de Mas la setmana passada que es retirava perquè no es veia amb cor de defensar la posició del seu partit.

En qualsevol cas, el també diputat de la CUP Benet Salellas ha assegurat a TV3 que, lluny de la fractura interna, la CUP és ara "una pinya". Ha considerat que la mateixa diversitat interna de Junts pel Sí farà que al Parlament hi arribin propostes "més digeribles" per a la CUP, que s'ha compromès a no fer perdre votacions al nou Govern. "Tot el que suposi avançar cap a la construcció de la política catalana tindrà els vots de la CUP", ha afirmat.

El consell de Rahola a Mas

Durant l'entrevista a Gabriel a RAC1, la periodista i escriptora Pilar Rahola ha revelat que dijous al vespre, després de l'entrevista de Mas al '.Cat' de TV3 –on va defensar de forma tancada que convocaria eleccions si no l'investien–, va recomanar a l'ara ja expresident català que fes "un pas al costat", davant el que considera que era un "linxament" contra ell. "Vaig dir-li que creia que era el moment de fer aquesta passa que tenia beneficis pel procés i pel país", ha admès, per després argumentar que és de les "coses més difícils" que ha hagut de fer. Rahola forma part del nucli de persones amb qui Mas va consultar la decisió que s'estava coent.

Poble Lliure celebra un acord que "hauria pogut arribar abans"

Per la seva banda, Poble Lliure, l'organització integrada a la CUP que apostava per l'acord i la investidura d'Artur Mas, ha aplaudit la investidura de Puigdemont, però ha avisat que el pacte “hauria pogut tenir lloc abans”. Una fita que s'hauria assolit, avisen, si s'hagués desplegat “un esforç negociador amb més capacitat política per ambdues parts”, prioritzant el contingut i no les persones, i les polítiques i no “el simbolisme”. A través d'un comunicat, Poble Lliure es congratula perquè la voluntat popular “s'ha imposat”, i amb la investidura d'un nou president pot arrencar “el camí cap a la independència”. Un camí, alerten, que “serà difícil” per l'oposició frontal de l'estat espanyol.

stats