ELECCIONS ESPANYOLES
Política 08/12/2015

Rufián avisa En Comú Podem que no hi haurà majoria pel canvi a l'Estat com sí que n'hi ha ja al Parlament

El cap de llista d'ERC confia que la coalició d'esquerres se sumi al procés constituent català després del 20-D si veuen que Podem no triomfa a les eleccions

Roger Tugas
3 min
Rufián i Tardà, a la Sagrera / ACN

BarcelonaLa candidatura d'ERC es disputa aquest 20-D un bon grapat de vots sobiranistes i d'esquerres amb En Comú Podem. Malgrat que la coalició que aglutina Podem, ICV, EUiA i Barcelona en Comú no defensa la independència, sí que incorpora sense matisos el referèndum vinculant, una opció a la qual nombrosos independentistes encara no han renunciat i, per això, un terç dels votants de la candidatura de Xavier Domènech està a favor de la independència, segons el CEO. Per aquest motiu, els republicans, sense entrar-hi en el cos a cos –com sí que fan amb C's–, apel·len constantment el seu electorat per fer quallar la idea conforme el referèndum i la reforma constitucional, segons totes les enquestes, no obtindran prou majoria per tirar endavant, almenys tal com ho espera una majoria de catalans favorable a un federalisme real o a la independència, mentre que la majoria per al procés català ja existeix al Parlament. "A aquells que parlen d'una reforma constitucional, els diem amb tota la humilitat possible que el canvi, la regeneració i fins i tot la revolució és aquí i ara", ha insistit aquest dimarts el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, que ha visitat les tan esperades obres a l'estació de la Sagrera, des d'on s'ha preguntat: "Per què cal esperar que hi hagi una majoria a l'Estat? L'únic dubte és si governarà Mariano Rajoy, Pedro Sánchez o Albert Rivera!".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Rufián no ha atacat directament En Comú Podem, ja que espera que, després del 20-D, si es confirma que Podem no té prou força per impulsar un canvi profund a l'Estat, se sumi al procés constituent català: "Tard o d'hora ens hem de trobar, el moment és aquí i ara, els convidem a unir-se perquè són imprescindibles. Després del 20-D veuran que l'oportunitat és a Catalunya". "És més fàcil que Belén Esteban perdi un 'reality show' que no que l'estat espanyol impulsi una reforma constitucional", ha ironitzat, en referència al fet que Esteban s'ha imposat en programes com 'Mira quien baila' o 'Gran Hermano VIP'.

A més, assegura que aquesta impossibilitat es va reafirmar arran del debat de dilluns entre els líders del PSOE, C's i Podem i la número dos del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, en què va identificar "tres polítics que representaven el mateix, de centre-dreta camuflats, i un [Pablo Iglesias] que, tot i les bones idees, no tindrà la força per governar". "Parlen de Catalunya com si parlessin de física quàntica, tenen miopia política", ha lamentat. Si es giren les tornes i Podem creix, o IU guanya o "David Cameron es presenta a les eleccions a l'estat espanyol" –cosa que veu "encara més complicada"– Rufián veuria alguna opció que pogués celebrar-se el referèndum o un canvi profund a nivell estatal. "Aquí ja tenim majoria total i absoluta per al canvi", ha emfatitzat.

Una Generalitat intervinguda mentre no hi ha acord

En aquest sentit, ha demanat també a la CUP generositat –com la que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar dilluns que tenia el seu partit– perquè "cada dia que passa sense acord, Cristóbal Montoro és president 'de facto' de la Generalitat de Catalunya", motiu pel qual ha reclamat entesa aviat: "Des de tot el pragmatisme i audàcia, hem d'arribar a un acord". De fet, Rufián ha rebutjat que el fons de liquiditat autonòmic (FLA) sigui una ajuda real de l'Estat, ja que es finança amb els impostos dels catalans i, a més, se cedeix amb interessos –excepte el de l'actual any–. Així, segons ha recordat, Catalunya ha pagat 1.909 milions d'euros en interessos del FLA des del 2012, "set cops el pla de xoc de Junts pel Sí". "És treure rèdit econòmic a l'aportació econòmica, no té nom", ha lamentat.

Finalment, Rufián ha replicat també el cap de llista de C's a Barcelona, Juan Carlos Girauta, que ha afirmat que el nacionalisme "és una malaltia política". "Al senyor Girauta només li falta passar pel Pacma, té una ideologia molt líquida", ha ironitzat, ja que el polític va militar al PSOE als anys 80 i posteriorment va col·laborar amb el PP i va formar part de llistes populars en dues ocasions. Ara, en canvi, forma part de "la dreta més reaccionària d'Europa, revestida, més jove, amb vestits nous i corbates llises, que va sortir corrent del Parlament quan havien de condemnar el franquisme". "Lliçons, les justes!", ha sentenciat el cap de llista d'ERC.

stats