Política 07/06/2018

Gallardón nega a l'Audiència Nacional que cobrés comissions

L'exministre ha declarat com a imputat en l'operació Lezo i ha defensat la compra del Canal

Ara
2 min
L'exministre Alberto Ruiz-Gallardón arribant a l'Audiència Nacional acompanyat del seu fill José, que és advocat. EFE

MadridL'exministre de Justícia i expresident madrileny Alberto Ruiz-Gallardón, ha defensat aquest dijous davant del jutge del cas Lezo a l'Audiència Nacional la compra per valor de 73 milions de dòlars de l'empresa colombiana Inassa per part de l'empresa pública d'aigües de Madrid, el Canal Isabel II, el 2001, i ha assegurat que "mai" ha cobrat cap comissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de declarar durant més de dues hores com a imputat a l'Audiència Nacional, Gallardón ha defensat en declaracions als mitjans de comunicació "la legalitat i la prudència" amb què es va dur a terme l'operació, que va comptar amb "tots els informes jurídics favorables".

Segons el seu parer, "va ser una adquisició que es va fer amb el millor i més absolut dels convenciments que era bona per a la institució i per als madrilenys" i "el temps ha demostrat que va ser una bona decisió per part del Canal".

Segons han informat fonts jurídiques a Efe, Gallardón ha volgut deixar clar a la fiscal Ana Cuenca que "mai" ha cobrat comissions per aquesta operació o qualsevol altra i ha assegurat que li dol que se li hagi plantejat aquesta qüestió, però entenia que ho havia de fer.

La imputació feia mesos que planava sobre l'exministre, però ha caigut gairebé un any després que explotés l'operació Lezo, que té com a principal investigat de la trama l'expresident madrileny Ignacio González, deixeble i successor d'Esperanza Aguirre. El jutge del cas, Manuel García Castellón, va acordar citar Gallardón després de diverses peticions de la fiscalia.

En total, la Comunitat de Madrid va gastar fins a 73 milions de dòlars per la compra d'Inassa a través d'una empresa de Panamà. Una operació que, segons el jutge, podria haver tingut una "sobrevaloració clarament perjudicial" i que es va realitzar a través d'una "complexa estructura societària" que incloïa la societat panamenya. L'adquisició va tirar endavant amb la firma del mateix Gallardón el 29 de novembre del 2001.

Ahir dimecres ja van declarar per aquesta investigació el també expresident del Canal Carlos Mayor Oreja, germà petit de l'exministre de l'Interior d'Aznar Jaime Mayor Oreja, i l'exconseller de Presidència de Gallardón Manuel Cobo. Tots dos van defensar la legalitat de l'operació investigada, el mateix que ha fet Gallardón.

stats