Política 31/03/2013

Una marxa independentista reivindica l'estat basc com l'única alternativa a la crisi

Una portaveu de la xarxa Independistak denuncia que "la falta de sobirania" els deixa en "mans dels governs d'Espanya i França i suportant una casta política servil, inepta i corrupta"

Efe
2 min

PamplonaMilers de persones han reivindicat l'estat basc com a única alternativa a la crisi econòmica i social en una manifestació convocada a Pamplona amb motiu de l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria Basca), per la xarxa Independentistak, amb el suport de formacions polítiques com EH Bildu i Sortu. Encapçalats per una gran ikurriña i després d'una pancarta en què es llegia "Independentzia" (Independència), la marxa ha recorregut els carrers de la capital navarresa corejant consignes a favor de la independència i l'acostament dels presos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els assistents es trobaven membres d'EH Bildu, coalició integrada per EA, Aralar, Alternatiba i l'esquerra abertzale, com el secretari general d'EA, Peio Urizar, l'exlehendakari Carlos Garaikoetxea o el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, i representants de Sortu com Pernando Barrena o Rufi Etxeberria. Unes 8.000 persones, segons la Policia Municipal, han participat en la marxa. Els convocants no han volgut entrar en "guerres de xifres" i s'han limitat a indicar que han estat "milers i milers" els assistents.

La manifestació, que ha anat acompanyada d'un important dispositiu policial, ha conclòs amb un acte polític al passeig de Sarasate, on una representant de la xarxa Independentistak, Garbiñe Bueno, ha incidit en un discurs en euskera i castellà en el fet que sense un estat propi no hi ha sortida a la crisi. Bueno ha apuntat que "la falta de sobirania" els deixa en "mans dels governs d'Espanya i França i suportant una casta política servil, inepta i corrupta", cosa que fa "necessària la independència", ha recalcat.

Després d'afirmar que no els poden aturar en el camí cap a les seves llibertats, ni permetran que "ningú arruïni" les seves "il·lusions de pau i llibertat", ni la seva economia i el seu futur, ha assegurat que és "molt més viable construir una democràcia avançada i un alt grau de justícia social en un estat basc i no dins d'Espanya ni de França ". En aquest sentit ha afegit que la independència ja no és només cosa dels abertzales, sinó que és "un projecte social amb base molt plural, del poble i per al poble, obert a totes les persones que volen un lloc digne, lliure i en pau".

Lament per la mort de Thierry

Moments abans d'iniciar la marxa, el portaveu de la xarxa Independentistak, Txutxi Ariznabarreta, ha comentat que com que representen persones de diferents sensibilitats no solen opinar sobre fets concrets, però, davant la mort de l'excap d'ETA Xabier López Peña 'Thierry', ha dit que estan obligats a mostrar la "indignació i preocupació que hi ha a Euskal Herria davant un fet tan dramàtic". Sobre això ha afegit que cal fer una "reflexió com a poble, des de la qual s'arriba a la conclusió que cal agafar amb més força que mai la creació de l'estat basc, perquè aquí és on se superaran aquestes situacions tan dramàtiques".

Respecte a l'Aberri Eguna, ha incidit que "la independència és la base per a la solució dels problemes diaris" i en aquest sentit ha insistit que necessiten instruments per fer front a la crisi, i ha demanat competències per construir el futur i poder prendre les pròpies decisions. A més ha fet "una crida a partits polítics, sindicats i agents socials a treballar en el camí de la independència, perquè aquesta es construeix dia a dia".

stats