CRISI A LA FECAC
Política 15/10/2013

La FECAC vol que la Fiscalia investigui García Prieto

Directius crítics de la nova junta han presentat un dossier amb els documents que consideren que permetran fer una investigació

Marc Colomer
2 min
García Prieto va convertir la  Fira d'Abril en monopoli familiar

BarcelonaEls nous responsables de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) han presentat aquest dimarts al migdia un escrit a la Fiscalia de Barcelona perquè investigui les suposades irregularitats de l'anterior cúpula de l'entitat, que durant 27 anys ha presidit Francisco García Prieto. Segons ha sabut l'ARA, la nova junta ha presentat un recull de proves documentals per demostrar una possible malversació de fons dels antics gestors de l'entitat. Garcia Prieto va deixar la FECAC el mes de juny. El va substituir Miguel Terrino, el seu segon, que és qui signa l'escrit presentat a la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ARA va explicar fa uns dies com García Prieto va arribar a construir un entramat empresarial al seu voltant que exercia un negoci monopolístic a la Fira d'Abril catalana i que controlava ell amb persones del seu nucli de confiança. Des del muntatge de les casetes de les cases regionals, entitats, partits i administracions –que pagaven per ser-hi malgrat les generoses subvencions que atorgaven, un mínim d'uns 300.000 euros anuals– fins a l'aparcament. La "pedra de toc" de tot plegat, segons relata un exdirigent de l'entitat, era el magatzem regulador de la fira, que proveïa de manera exclusiva begudes, menjar i material a les entitats.

Fins a l'última edició de la Fira d'Abril, amb García Prieto encara al capdavant de l'entitat promotora, un dels seus tres fills, Manuel García Astorga, ha distribuït de manera exclusiva tot el vi de mançanilla que es consumeix els deu dies anuals de fira d'ençà que el 2007 el seu pare va adjudicar-n'hi l'exclusivitat. Es tracta de la marca de mançanilla La Gitana, de la qual García Astorga és delegat a Catalunya. De fet, el fill de García Prieto es va adjudicar l'exclusivitat de la mançanilla el 2007 després que una altra marca, La Guita, renunciés a la fira pels incompliments reiterats del contracte d'exclusivitat que havia subscrit amb l'expresident de la FECAC i que era vigent fins al 2009.

Uns incompliments que van portar la FECAC a ser condemnada el 2009 a indemnitzar La Guita -per a qui també havia treballat García Astorga- amb 95.000 euros. El cas és que el grup de dirigents ara enfrontats amb l'expresident sospiten que García Prieto desviava part dels 40.000 euros anuals que pagava La Guita per gaudir d'exclusivitat.

Magatzem "ruïnós"

El magatzem, que tenia el monopoli del proveïment dins el recinte de la fira a preus "ruïnosos" per a les entitats, el gestionava un cunyat de García Prieto, segons les diferents fonts consultades, cosa, d'altra banda, que "tothom sabia i ningú qüestionava". El cunyat, segons diferents fonts, també dirigia l'aparcament de la fira -sòl públic de més de 30.000 metres quadrats cedits gratuïtament-, que reportava importants ingressos en teoria a la FECAC, però dels quals no hi ha registre.

stats