Política 12/04/2012

"Gaudim de la nit electoral, perquè amb el que ve després...": la campanya de CiU, des dins

Cromosoma TV presenta el documental 'Crònica d'una campanya': 30 dies seguint Artur Mas i el seu equip durant la preparació de les eleccions del 28 de novembre del 2010

Sílvia Barroso
2 min

BarcelonaL'equip de campanya d'Artur Mas, i el mateix candidat i ara president de la Generalitat, tenien dues coses clares durant la campanya de les eleccions al Parlament del novembre del 2010: que era segur que les guanyarien i que després vindrien les dificultats, quan governessin. Ho reflecteix amb claredat el documental 'Crònica d'una campanya', que Cromosoma TV estrena aquest divendres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ibon Olaskoaga –realitzador de 'Bucarest, la memòria perduda'– ha dirigit aquest "documental observacional" que resumeix 30 dies de compte enrere amb el candidat i el seu equip. El film intenta mostrar la realitat d'una campanya vista des de dins i sense límits. Només hi ha un moment en què es mostra Artur Mas demanant que es retirin les càmeres "trenta segons de res": és a la mitja part del debat a TV3, l'únic que es va fer. Són uns minuts que el candidat vol aprofitar per parlar amb el seu cap de campanya, David Madí.

De fet, Madí té un paper rellevant en la pel·lícula. La frase "gaudim de la nit electoral, perquè amb el que ve després..." és seva, i pertany a una seqüència en què l'equip de campanya prepara l'estratègia comunicativa per a la vetllada de l'escrutini dels vots. En un altre moment, quan es prepara el míting final al palau Sant Jordi, insisteix en la necessitat d'omplir-lo: "La màquina, a 'tope', sense 'dallonsis'... Si queda gent fora, que quedi gent fora", instrueix a un dels responsables de l'acte.

Tot i que el documental mostra moments de tota la campanya, el debat que es va fer a TV3, la polèmica pel cara a cara Mas-Montilla que es va negociar i intentar fins al final amb el PSC i que finalment va impedir la junta electoral i la nit electoral són els moments clau de la pel·lícula. El film no descobreix cap gran secret, però permet veure escenes que normalment queden en privat. I permet, sobretot, escoltar el que es diu en d'altres escenes que normalment només es veuen: els anomenats 'muts', com ara la conversa informal que mantenen els candidats just abans de començar el debat mentre els fan fotos.

La pel·lícula s'estrena aquest divendres als cinemes Girona i Alexandra de Barcelona. I sobre aquestes línies hi teniu alguns dels fragments més interessants: la cirereta la posa Jordi Pujol, la nit electoral al Majestic, clarament relaxat i interrogant Francesc Homs sobre cada safata del càtering. "Això qué és", pregunta amb una copa –plena d'aigua– a la mà. "Croquetes de tota la vida", respon Homs després de dues preguntes anteriors sobre altres safates. "I això?", continua l'expresident assenyalant una altra plata.

stats