CAS PUJOL
Política 02/09/2014

ERC, ICV-EUiA i la CUP impulsaran una comissió d'investigació sobre frau fiscal

Els tres partits retreuen a Jordi Pujol que ajorni la compareixença al Parlament i per això prenen aquesta iniciativa

Josep Gudiol
2 min

BarcelonaLa diputada d'ERC Gemma Calvet ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el seu partit impulsarà dimecres una comissió d'investigació sobre el frau fiscal. La portaveu del partit, Anna Simó, ja havia avisat dilluns que, si Jordi Pujol no compareixia al Parlament aquesta setmana, faria aquest pas. L'expresident de la Generalitat, però, ha anunciat que donarà explicacions sobre el frau fiscal confés a partir del dia 22, cosa que no ha satisfet els republicans. La portaveu d'ERC, Gemma Calvet ha mostrat la seva indignació tant pel contingut com per les formes de la carta de l'expresident: "Que no esmenti el procés. Pujol no pot justificar l'endarreriment de la seva compareixença pel procés català. Des d'ERC pensem que aquestes paraules no han estat gens encertades".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Buscarem acord per firmar la petició", ha avisat Calvet, ja que altres formacions ja havien anunciat que apostarien per aquesta via. La diputada d'ERC, a més, ha justificat la mesura pel "retard injustificat de la compareixença" i perquè "cal una política honesta i neta". El contingut concret de la comissió i el seu abast, però, els hauran d'acordar amb la resta de grups que donin suport a la iniciativa.

Preguntada sobre si aquest cas de corrupción afecta el procés, la republicana ha sigut clara: "El cas Pujol afecta a la política. El procés el lidera la gent, i és imparable". Per Calvet, el que cal en aquest moment és "aprofundir en la veritat". I ha afegit: "El govern d'Espanya no és precisament qui per parlar sobre justícia ni veritat, per casos com el Gürtel".

Per part d'ICV, Dolors Camats ha criticat que Pujol faci igual amb el Parlament de Catalunya que amb la justícia, dir primer que hi col·laboraria i després "denunciar als bancs que l'han delatat. L'expresident no compareixerà ni en els termes ni en els terminis que el vam instar des del Parlament". Camats ha explicat que com el marge per impulsar una comissió d'investigació el van esgotar tots els grups amb el cas Spanair, ara la petició ha de comptar amb, com a mínim, la petició per part de dos partits polítics, i l'aval de la majoria en el Ple del Parlament català. "Esperem obtenir aquesta majoria", ha declarat la portaveu d'ICV.

Així mateix, la CUP ha confirmat en un comunicat de premsa que han intensificat les converses amb ERC i ICV-EUiA per registrar dimecres la sol·licitud de creació d'una comissió d'investigació sobre frau fiscal i evasió fiscal. La formació de l'esquerra independentista s'ha mostrat contrària a la petició de Jordi Pujol d'ajornar la compareixença i de l'argument conforme no vol entorpir el procés, i el diputat Quim Arrufat li ha replicat que "el procés avança al marge del senyor Jordi Pujol, així que li demanem que compareixi de forma immediata i deixi de tapar la seva cartera amb la senyera".

stats