ELECCIONS CATALANES
Política 07/12/2014

Gemma Ubasart (Podem): "Evidentment que anirem a les eleccions catalanes, és un repte"

La secretaria de Plurinacionalitat del partit de Pablo Iglesias afirma que la formació busca un "espai de centralitat" en l'electorat català, amb una idea compartida "dels de baix contra els de dalt"

Efe
3 min

BarcelonaLa responsable de la Secretaria de Plurinacionalitat de Podem i una de les impulsores de Podem, Gemma Ubasart, ha assegurat aquest dissabte que "evidentment" el seu partit anirà a les eleccions catalanes encara que s'anticipin en clau plebiscitària, cosa que serà un "repte" per a una formació en plena fase final de constitució a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb EFE, la dirigent catalana amb un càrrec més important dins de Podem ha afirmat que, amb la creació de Podem, la formació busca un "espai de centralitat" en l'electorat català, amb una idea compartida "dels de baix contra els de dalt" sense, segons Ubasart, importar-los les "etiquetes" de la gent que els doni suport.

Ubasart ha explicat que l'objectiu de Podem és "un canvi de la correlació de forces a l'estat espanyol, l'obertura d'un procés constituent a favor de les majories i trencar el cadenat de 1978", en referència a allò acordat en la Transició espanyola, cosa que inclou també la qüestió territorial.

La responsable de la Secretaria de Plurinacionalitat de Podem ha opinat que "hi ha qüestions, institucions i pràctiques generades en el 78 que ja no serveixen per identificar i solucionar els problemes actuals", i ha apostat per "no tenir por de discutir a fons" aquests temes "tabú", com recolzar el "dret a decidir" dels catalans.

Ubasart creu que gran part del moviment independentista té un "component de descontentament i desafecció", vinculat a la que, segons ella, és una "crisi de règim" lligada, "a més d'una crisi econòmica puntual, a una desafecció amb la classe política agreujada per la corrupció".

Malgrat les seves crítiques al pacte constituent, Ubasart ha aclarit que "no es tracta de dir que la Transició va ser un engany", ja que considera que "es van aconseguir importants avenços", com "un dels millors sistemes sanitaris", però, segons el seu parer, hi ha coses que "no funcionen i de les que no cal tenir por d'entrar en una discussió a fons".

Una situació excepcional a Catalunya

En relació amb la constitució de Podem a nivell autonòmic i municipal, Ubasart ha explicat que hi haurà Consells Ciutadans i la figura d'un secretari general en aquests dos nivells, i que tenen en compte l'"excepcionalitat" d'haver d'avançar l'elecció del seu líder a Catalunya en cas d'eleccions anticipades.

Podem preveu que els resultats de les votacions dels líders a nivell municipal es coneixerà el 2 de gener, mentre que a nivell autonòmic –si no hi ha anticipades pel mig– serien escollits el 14 de febrer.

El model que es durà a terme serà molt semblant al que ja es va realitzar a nivell estatal, on els inscrits en Podem van votar per majoria a Pablo Iglesias com a secretari general i on van votar a 62 membres del Consell Ciutadà, del que formaran part a més els 17 secretaris generals de cada comunitat autònoma, més un representants dels residents a l'exterior d'Espanya, un total de 80 membres.

Ubasart va ser escollida per al Consell Ciutadà, al costat de cinc catalans més, a més de formar part –en aquest cas és l'única catalana– dels deu membres del Consell de Coordinació de Podem, proposat per Pablo Iglesias i que funciona com l'autèntica executiva del partit.

No hi haurà "pactes de despatx"

La catalana de més relleu en Podem, natural de Castellar del Vallès (Vallès Occidental) i professora de Ciències Polítiques a la Universitat de Girona, ha explicat que "les decisions fonamentals" les decidiran uniformement "els inscrits en l'àmbit electoral", i ha assegurat que no hi haurà "pactes de despatx, on hi ha elements de personalisme i quotes de poder".

Ubasart també ha dit que per "equilibrar eficiència i democràcia" en aquesta participació faran ús de les noves tecnologies mitjançant "votacions periòdiques", perquè els simpatitzants amb poc temps a causa de la "precarietat laboral" o "càrregues familiars" puguin "sentir-se partícips".

També ha explicat que s'han dotat d'un Comitè de Garanties "que vetllarà pel compliment del codi ètic", ja votat i aprovat pels simpatitzants.

stats