XOC INSTITUCIONAL
Política 20/02/2016

El Govern alerta l’Estat de l’error d’impugnar Exteriors

El ministre Catalá justifica el recurs al TC pel fet d’elevar la política diplomàtica a rang de conselleria

Núria Orriols
2 min
D’esquerra a dreta, Rafael Catalá, Oriol Rusca, Carles Mundó i María de los Llanos de Luna ahir a Barcelona.

BarcelonaPrimera trobada dels responsables de Justícia de la Generalitat i el govern espanyol en una setmana marcada per la suspensió de la conselleria d’Afers Exteriors. El ministre Rafael Catalá i el conseller Carles Mundó van mantenir un dinar privat, en què el tracte va ser cordial tot i l’escenari de tensió política. Les discrepàncies entre governs van aparèixer públicament al Palau de Congressos, en la commemoració de Sant Raimon de Penyafort -patró dels advocats-, un acte organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB). Mundó i Catalá no van contenir-se a l’hora de retreure’s la culpabilitat del xoc institucional. El conseller va recriminar a Catalá l’error d’impugnar Exteriors al Tribunal Constitucional (TC), mentre que el ministre va recordar a la Generalitat que no té potestat per mantenir relacions diplomàtiques, unes funcions que, al seu parer, estan reservades als estats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió entre Mundó i Catalá ja estava marcada a l’agenda abans de l’embat de l’Estat contra el departament de Raül Romeva, un conflicte polític que, segons fonts del Govern, no havia canviat la voluntat del conseller de reunir-se amb el seu homòleg a la Moncloa. El contacte es va resoldre finalment amb un dinar, una solució que quadrava millor en l’agenda del ministre.

Després de la trobada, Catalá va defensar que la Generalitat ha anat “més enllà” del que li pertocava en les competències d’acció exterior, i va deixar clar que qui té les atribucions per exercir les competències en relacions internacionals és l’Estat, i en cap cas les comunitats autònomes. I no es va quedar aquí. Va retreure al conseller Romeva que enviés una carta a ambaixadors i al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, presentant-se com a minister i va burxar l’executiu de Carles Puigdemont per haver elevat el rang d’Exteriors a conselleria. “Té un valor polític”, va afirmar Catalá, justificant així la interposició del conflicte de competències. Mundó ho va negar. El conseller interpreta, precisament, que l’Estat no qüestiona les competències d’acció exterior de la Generalitat -seguint la línia d’argumentació del Govern al llarg de tota la setmana- sinó que qüestiona l’organització interna de la Generalitat. “L’Estat s’ha posat de peus a la galleda”, va assegurar Mundó, que va acusar l’executiu espanyol en funcions de traslladar als tribunals el que no sap resoldre políticament. “No tot val. L’Estat de dret no serveix per a tot”, va dir el titular de Justícia.

La situació del català a la justícia

Catalá va cloure la cerimònia en homenatge als lletrats, organitzada per l’ICAB, i ho va fer en un discurs farcit d’apel·lacions al diàleg en què va alternar el català i el castellà. Ara bé, el ministre va deixar sense resoldre la queixa que el conseller de Justícia li va traslladar -al llarg del dinar- sobre la situació del català als tribunals. El govern espanyol no permetrà que la setmana que ve els aspirants a advocat puguin fer l’examen d’accés en català. Una qüestió que el govern espanyol abordarà de cara a la pròxima convocatòria.

stats