POLÍTICA

Reaccions a l'entrevista de Zapatero al Financial Times

La Generalitat descarta que l'Estat l'intervingui pel dèficit

El secretari general de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha descartat aquest dilluns que la Generalitat pugui ser intervinguda pel seu dèficit després que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi avisat, en una entrevista al Finantial Times, que el govern espanyol haurà d'intervenir si les comunitats autònomes no controlen la seva despesa

En roda de premsa al Palau de la Generalitat, el secretari general de Presidència ha descartat que Catalunya hagi de ser intervinguda pel govern espanyol per l'estat de les seves finances. Homs no preveu que s'arribi a aquesta situació i ha carregat contra l'Estat, de qui ha dit que ha tingut una actitud "no precisament honesta". Homs ho ha dit perquè "es prenen decisions des de Madrid que generen despesa a les comunitats autònomes i ara se'ls assenyala amb el dit perquè gasten".

A més, el també portaveu del Govern ha atribuït l'actual dèficit de la Generalitat al fet que Catalunya està mal finançada. "Si hi hagués un finançament tipus pacte fiscal", ha dit, "el problema del dèficit no hi seria". De fet, Homs creu que amb un model com el que defensa CiU no només no hi hauria dèficit, sinó "recursos per atendre necessitats i demandes de persones i de col·lectius".

Homs ha lamentat que "el run-run que va arribant contínuament del que genèricament se'n diu Madrid no és simpàtic" i que creu les últimes declaracions de dirigents polítics com José Luis Rodríguez Zapatero o José María Aznar creen "un estat d'opinió que preocupa' a l'executiu català. A més, creu que al PSC hi ha hagut 'declaracions contradictòries" sobre aquest debat, tot i afegir no voler posar "el dit a la nafra de ningú". El secretari general de Presidència ha advertit a aquells que facin plantejaments recentralitzadors que "per aquí no hi passarem". "No hi passarà la Generalitat ni creiem que hi passi la majoria del poble de Catalunya", ha avisat.

Més continguts de