TRIBUNALS
Política 15/05/2017

La Generalitat impedeix que el Consorci del Palau acusi CDC

L’Ajuntament havia demanat que s’imputés el partit

Jordi Mumbrú
2 min
Fèlix Millet entrant a la Ciutat de la Justícia durant el judici del cas Palau, que es va celebrar al mes de març.

BarcelonaEl Consorci del Palau de la Música -format per membres de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el ministeri de Cultura i l’Associació Orfeó Català- mantindrà la seva actual estratègia judicial en el cas de l’espoli del Palau i no presentarà cap acusació contra CDC. Així ho van decidir divendres en una reunió que es va celebrar a petició de l’Ajuntament de Barcelona, que considera, segons fonts municipals, que després de les declaracions fetes durant el judici -en les quals alguns dels acusats van apuntar al cobrament de comissions des de CDC- calia presentar càrrecs contra Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió, però, la Generalitat va fer valer la seva majoria -gràcies a l’absència dels representants de l’Estat- per rebutjar la proposta que havia defensat Joan Llinares, actual responsable dels serveis jurídics de l’Ajuntament i exdirector executiu del Consorci del Palau de la Música. Si els representants del ministeri de Cultura haguessin participat en la votació (ja sigui presencialment o delegant el seu vot) haurien pogut canviar la decisió.

Llinares va defensar que calia tornar a acusar Ferrovial i CDC, entenent que durant les declaracions dels acusats i testimonis del cas Palau davant del jutge al mes de març va créixer la sospita que aquesta gran constructora havia pagat comissions a Convergència a través del Palau de la Música. Els principals acusats -Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull- van assenyalar directament CDC en unes confessions que perseguien rebaixar substancialment les seves penes. Tot i així, el Govern -format pel PDECat i per ERC- considera que això no està provat. La decisió del Consorci no evitarà, però, que el judici del cas Palau -encara en marxa- investigui el paper de Convergència en el saqueig de la institució, ja que la fiscalia demana set anys i mig de presó per a l’extresorer del partit, Daniel Osàcar.

El mateix divendres, després de la reunió del Consorci, n’hi va haver una altra de la Fundació del Palau de la Música, en la qual “la Generalitat va mantenir la mateixa postura que havia mostrat davant el Consorci”, segons fonts municipals.

El 3 de març, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va demanar públicament que es convoqués una nova reunió del Consorci després de les confessions de Fèlix Millet i Jordi Montull, per tornar a acusar Ferrovial i Convergència. Aquella reunió es va celebrar 12 dies després, però la decisió de canviar l’estratègia com a acusació va caure de l’ordre del dia.

El Consorci del Palau havia reclamat al jutge instructor que obrís una causa separada per investigar els suposats pagaments a CDC. Després de les eleccions del 2011, però, quan CDC va tornar al Govern de la Generalitat, el Consorci va canviar d’idea i va retirar els càrrecs contra Convergència, entenent que no hi havia proves d’aquest desviament. La decisió final del Consorci impedeix que la institució pugui reclamar a Convergència els 6,5 milions d’euros que segons Hisenda va desviar des del Palau.

stats