Política 18/09/2017

La Generalitat diu que "no hi ha una base legal" perquè es bloquegin els seus comptes

El secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha recordat que la UE regula la normativa de pagaments

Albert Cadanet/xavi Tedó
3 min
El diputat Pere Aragonès (ERC), en roda de premsa al Parlament

BarcelonaEl secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha dit que "no hi ha una base legal per bloquejar els comptes de la Generalitat". Són declaracions que ha fet aquest dilluns a 'Els matins' de TV3, després que el govern espanyol intervingués la setmana passada els comptes catalans. "Tots els mitjans de pagament estan regulats per una normativa comunitària", ha recordat Aragonès, que també ha afegit que Espanya "no és un estat aïllat del món" per actuar lliurement.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran d'una informació que va publicar ahir 'La Directa', on s'explica que CaixaBank ja ha iniciat les gestions per bloquejar els comptes de la Generalitat, Aragonès s'ha mostrat prudent. El secretari d'Economia ha reconegut que no li consta que això s'estigui produint: "Hem estat parlant amb les entitats financeres i fins ara ningú ens ha transmès que bloquejaran els comptes", ha dit. Aragonès espera que el ministeri d'Economia enviarà primer una notificació als bancs, que posteriorment es posaran en contacte amb la Generalitat.

Per a Aragonès, les actuacions sobre els comptes de la Generalitat només són "una excusa" per aplicar "qualsevol mesura de control". "Si des de la conselleria diguéssim que no hi ha pagaments destinats al referèndum, tampoc s'ho creurien i intervindrien igualment", ha remarcat Aragonès. Durant l'entrevista ha acusat el govern espanyol de "posar en perill" els serveis públics. Diumenge passat el Govern ja va anunciar que presentaria un recurs contra el ministeri d'Hisenda per haver anat "més enllà de la Constitució" en l'article 155.

Una de les mesures que el govern espanyol tindria sobre la taula seria el control total de tots els pagaments que realitza la Generalitat per assegurar que no es destina ni un euro al referèndum. Per a Aragonès, però, aquesta mesura suposaria molta feina als encarregats de vigilar aquestes transaccions. "La Generalitat fa milers de pagaments cada dia i compta amb un pressupost de més de 30.000 milions d'euros", ha apuntat.

Finalment, el secretari d'Economia ha sentenciat que "l'autonomia queda ara reduïda al no-res" i ha repetit que l'Estat està aplicant l'article 155 (que comporta la suspensió de l'autonomia) "per la porta del darrere".

Junqueras acusa l'Estat d'"irresponsable" per bloquejar partides de caire social

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha acusat el ministeri d’Hisenda de "saltar-se tota la seva legislació" amb una intervenció que bloquejarà totes les partides. "Tanquen el pressupost i es carreguen la posada en marxa de la renda garantida i les partides en habitatge, agricultura, joventut, cultura o esports", ha denunciat el titular d'Economia en una entrevista a RAC1. Junqueras s'ha lamentat: "L'Estat aplica l’article 155 amb la llei d’estabilitat pressupostària, que no deixa de ser un control polític, quan som els que més hem reduït el dèficit i controlat la tresoreria". "Ens intervenen perquè ho fem bé", ha criticat.

Junqueras, que ha admès que els pagaments de setembre els farà l'Estat, ha acusat el govern espanyol d'"irresponsable" per reclamar totes les factures, cosa que posa en perill partides bàsiques. "Els irresponsables volen controlar els responsables, nosaltres podem fer front als pagaments, els recursos els tenim, el problema és si no els podem fer servir", ha afirmat. A tall d'exemple, el vicepresident ha recordat que "les entitats financeres avancen el pagament per l'eficàcia de la Generalitat, els treballadors estan cobrant abans que ningú [el dia 25] i els proveïdors en un mes només".

"No puc donar garanties fins on poden portar la seva irresponsabilitat; el control de cada factura és una involució democràtica que comporta un col·lapse de totes les àrees perquè afectarà tota la població", ha revelat Junqueras, que ha atribuït aquesta mesura com a reacció de l'Estat a la voluntat majoritària de la societat catalana de voler votar. El titular d'Economia ha evitat parlar d'un possible tancament de caixes i ha deixat clar que la millor resposta és que els ciutadans votin en un referèndum que ha donat per fet.

stats