Política 08/01/2020

Gerard Gómez del Moral, únic candidat a dirigir ERC a Barcelona

Presenta un equip de consens que integra persones dels dos sectors que es disputaven el lideratge

Aleix Moldes / Quim Bertomeu
3 min
Gerard Gómez del Moral

BarcelonaL'exdiputat d'ERC al Parlament i al Congrés Gerard Gómez del Moral ha presentat aquest dijous la seva candidatura per ser el pròxim president d'ERC a Barcelona, la federació més nombrosa del partit republicà. Ha sigut l'únic a fer-ho, així que compta amb tots els números per ser el pròxim líder de la formació a la capital catalana. Com va avançar l'ARA aquest dimecres, Gómez del Moral ha sigut la solució de consens que han trobat els dos sectors del partit que es disputaven el lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts republicanes expliquen que Gómez del Moral ha presentat una candidatura amb Anna Nebreda com a secretària general i amb tres vicesecretaries principals: una liderada per Marina Gassol, una altra per Albert Castellanos i una tercera per Guillem Casals. Els noms dels vicesecretaris permeten llegir que finalment la candidatura de Gómez del Moral ha sigut de consens. Gassol i Castellanos eren els dos noms que lideraven inicialment les dues candidatures enfrontades i que ara estaran junts a la direcció.

Queden tres formalitats encara per veure Gómez del Moral de president de la federació. Primer, la recollida d'avals, que finalitza el 27 de gener; després, una votació el 31, i, finalment, el congrés de la federació, que serà l'endemà, el dia 1 de febrer.

Un camí complicat

El procés que ha deixat Gómez del Moral com a únic candidat per liderar el partit no ha sigut senzill. Les alarmes van saltar dimarts passat. Era el dia que s'acabava el termini per presentar les candidatures a liderar la formació de Barcelona. No se'n va presentar cap, i no pas per falta d'ambició. Al vespre els militants van rebre una comunicació del partit que els informava que s'havia decidit obrir un nou termini de presentació de candidatures "excepcional" que s'acaba aquest dijous a les 7 del vespre. El problema era que les dues candidatures que volien disputar-se el lideratge el partit –cap de les quals liderada llavors per Gómez del Moral– van pactar donar-se més temps per a una solució de consens. En definitiva, intentar evitar una competició que generés el risc d'esquerda al partit.

La primera candidatura era la continuista de la direcció sortint i la liderava Marina Gassol, ja membre de la direcció en el mandat passat. La segona candidatura la lideraven Castellanos –mà dreta del vicepresident Pere Aragonès– i la consellera de Justícia, Ester Capella. Les mateixes fonts interpreten que darrere d'aquesta competició hi havia la voluntat de controlar una federació que haurà de decidir qui es presenta com a candidat a les pròximes eleccions municipals de Barcelona. Encara falta molt per als comicis, més de tres anys, però es preveu l'escenari que Ernest Maragall no repeteixi i s'hagi de buscar un nou perfil.

Retorçant el reglament

El reglament de la Federació de Barcelona preveu la possibilitat d'ajornar la presentació de candidatures en cas que no se'n presenti cap un cop acabat el termini. L'article 10.1 estableix que aquest fet serà comunicat al conjunt de la militància –tal com va passar dimarts al vespre–, però també afegeix al 10.2 que s'obrirà un termini excepcional per presentar candidatures fins al cinquè dia anterior a la celebració de la jornada electoral "d'acord amb l'executiva regional". Però, esclar, la situació es va precipitar a última hora i no hi va haver una reunió formal de l'executiva.

Aquest dijous una nova comunicació a la militància donava per bons els nous terminis pactats i anunciava que la de Del Moral seria l'única candidatura a presidir la federació.

Una carrera política en 'standby'

Només té 30 anys, però Gerard Gómez del Moral ja té una dilatada experiència política tant al Jovent Republicà com a ERC, partit pel qual ha sigut diputat al Parlament i al Congrés. A la cambra catalana hi va arribar a les llistes de Junts pel Sí el 2015 i va repetir a les d'ERC el 2017, quan va arribar a convertir-se en portaveu adjunt del grup parlamentari. Però amb les eleccions generals del 2019 el partit va decidir enviar-lo a Madrid i s'hi va estar la legislatura passada. En les últimes eleccions Del Moral va decidir no repetir a les llistes i des d'aleshores havia passat a un segon pla al partit, malgrat que moltes fonts apunten que probablement és una situació temporal.

stats