Política 07/01/2016

Pisarello descarta "completament" que Colau sigui candidata al març

El primer tinent d'alcalde ratifica la posició fixada per l'alcaldessa aquesta setmana però apunta, com ja va fer Colau, que Barcelona en Comú pot implicar-se en les eleccions si Mas les acaba convocant

Joan Serra Carné
2 min
Gerardo Pisarello va anunciar ahir que el rebut de l’IBI de l’any 2016 no pujarà “ni un cèntim” respecte al de l’any 2015.

BarcelonaAda Colau és la líder que festeja l’esquerra alternativa per repetir al mes de març el bon resultat obtingut el 20-D, sempre que es concreti la nova cita electoral. Conscient de la pressió i disposada a controlar el relat, l'alcaldessa de Barcelona va aparèixer dimarts per fixar posició. En una sèrie de tres tuits, va insinuar que no serà candidata si hi ha nous comicis perquè no entén l’alcaldia com un "pas instrumental". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha ratificat aquesta posició. La mà dreta de Colau al consistori ha descartat que l'alcaldessa sigui candidata d'una llista de confluència de l'esquerra alternativa en unes eventuals eleccions a Catalunya. En declaracions a la Cadena Ser, recollides per l'agència Efe, Pisarello ha fet la següent reflexió: "Ho descarto completament. L'alcaldessa ha deixat clar que el seu lloc és l'alcaldia i l'Ajuntament de Barcelona".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la contundència de les declaracions, Pisarello ha reconegut que tant Colau com Barcelona en Comú poden tenir un paper actiu en els comicis, en el cas que Artur Mas acabi firmant el decret de convocatòria. "És molt difícil saber què pot passar. A Catalunya hi ha un desig important de canvi, que es pugui exercir el dret a decidir. I que hi hagi debat sobre el model de societat que volem: una societat més justa, una batalla creïble contra la corrupció", ha indicat. Tal com va apuntar l’ARA, de Colau se n’espera un paper semblant al dels comicis generals. Així ho defensen els seus col·laboradors.

L’alcaldessa ja va exposar que no té cap intenció d’escurçar la seva etapa a l’Ajuntament. "Crec que el municipalisme és més que mai l’espai clau per millorar la nostra democràcia", va tuitejar Colau dimarts. Fonts d’alcaldia han subratllat a l'ARA la determinació de Colau per prioritzar el projecte municipal. Tanmateix, l’alcaldessa considera compatible exercir les seves responsabilitats al consistori i empènyer per fer possible un projecte guanyador d’esquerres, repetint la fórmula del 20-D. Abans, però, Barcelona en Comú haurà de prendre una decisió. Pisarello ha destacat avui que "molts ciutadans viuen amb incertesa aquest període de falta de govern" i ha insistit que "s'ha demostrat que els àmbits més estables són ara els ajuntaments".

Pel tinent d'alcalde, si es convoquen els comicis, "les forces de canvi hi hauran de ser presents per intentar impulsar una manera creïble de defensar els drets socials, aprofundir en la democràcia i deixar enrere la corrupció". Barcelona en Comú no va formar part de la coalició de Catalunya Sí que es Pot -que va obtenir mals resultats el 27-S-, però sí que es va implicar en el projecte d'En Comú Podem el 20-D. "Orgànicament, Barcelona en Comú no es correspon amb Catalunya Sí que es Pot. Si hi hagués eleccions, més enllà del debat intern que haurà de produir-se, el projecte hauria de ser una iniciativa pensada per arribar a la més gran quantitat de ciutadans, amb més capacitat de confluència. Sens dubte, l'experiència del 20D assenyala un camí que ha de mantenir-se i ser millorat", ha reconegut Pisarello.

stats