Política 24/03/2015

Mas i Rajoy viatjaran junts amb un avió de l'exèrcit fins a la zona de l'accident als Alps

Sáenz de Santamaría demana "prudència" sobre els motius de l'accident i no descarta cap hipòtesi. L'Estat decreta tres dies de dol oficial

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior a la primera reunió del gabinet de crisi a la Moncloa. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, viatjaran demà dimecres junts fins a la zona de l'avió accidentat als Alps francesos en un avió de l'exèrcit. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la primera reunió del gabinet de crisi a la Moncloa, presidida per Rajoy mateix. Està previst que el comitè de crisi es torni a reunir dimecres a les 10 del matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No aclareix les nacionalitats

A diferència d'aquest matí -quan ha parlat de "45 cognoms espanyols"-, Sáenz de Santamaría ha estat més prudent sobre donar informació de les nacionalitats. La Moncloa ha insistit que és competència de la companyia, Germanwings -i en última instància Lufthansa, la seva matriu-, aportar aquesta informació. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el conseller d'Interior, Felip Puig, s'han reunit amb la vicepresidenta de Lufthansa a l'aeroport del Prat per aclarir aquesta xifra, però la companyia segueix cauta i no l'ha aportada en la roda de premsa posterior a aquesta reunió.

"Espero que la companyia pugui subministrar la informació de la forma més ràpida possible", ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, recordant que l'Estat no pot fer pública l'estat dels passatgers per "obligació comunitària". "Només ho pot comunicar la companyia", ha afegit.

Prudència sobre els motius de l'accident

Madrid espera que la caixa negra que s'ha trobat aclareixi les causes de l'accident. En aquest sentit, ha demanat "prudència" a l'hora d'apuntar la hipòtesi sobre el sinistre. Ha secundat així les declaracions del primer ministre francès, Manuel Valls que ha assenyalat que no descarta cap hipòtesi. Cal ser "prudents amb aquestes declaracions perquè són hores inicials després de l'accident i la caixa negra pot oferir dades", ha conclòs.

Tres dies de dol oficial

El govern espanyol ha decretat fins a tres dies de dol fociial a partir d'aquesta mitjanit, quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) un decret llei d'urgència. A banda, s'ha convocat un minut de silenci demà dimecres a les 12 del migdia a totes les institucions públiques.

stats