GIBRALTAR

El PSOE censura l'enviament d'una delegació de Brussel·les a Gibraltar

Els socialistes espanyols insten els governs espanyol i britànic a esgotar el diàleg bilateral i reclamen a l'Estat que defensi a les instàncies europees les resolucions de l'ONU a favor de la descolonització del Penyal

El PSOE ha exigit aquest dissabte al govern espanyol que estableixi de seguida un "diàleg directe" amb el Regne Unit i que les dues administracions "deixin de parlar a través dels mitjans i d'interlocutors interposats". Així ho ha apuntat, en un comunicat de premsa, el secretari per a la UE dels socialistes, Juan Moscoso, que ha insistit que el seu partit advoca per "esgotar el diàleg bilateral entre Madrid i Londres, reforçat en el marc de la Unió Europea" com a "millor via per resoldre el contenciós de Gibraltar".

I per això considera "innecessari i inoportú" que el govern britànic demani l'enviament d'observadors comunitaris al Penyal "abans d'esgotar la via de diàleg", sobretot tenint en compte que "Gibraltar i, per tant, el Regne Unit, estan vulnerant sistemàticament el dret comunitari", ha afegit.

Moscoso també veu "prematura" la decisió de la Comissió Europea d'enviar després de l'estiu una delegació de funcionaris a Gibraltar "sense haver explorat abans a fons el diàleg entre Regne Unit i Espanya". Una visita, la de les autoritats europees que, segons el dirigent socialista, "sorprenentment" el govern espanyol "ha acceptat sense dir ni piu".

Segons Moscoso, sobre aquest conflicte pivoten dos elements: d'una banda, la "recuperació de la sobirania espanyola" i, de l'altra, els "problemes que genera la convivència", que es reflecteixen en qüestions que tenen a veure amb la pesca, el frau fiscal i temes mediambientals. Per un i altre element, insisteix en la necessitat de dur a terme un diàleg bilateral, "imprescindible per trobar una solució entre dos països socis de la Unió".

Després d'insistir que el PSOE dóna suport al govern espanyol en aquest afer "d'estat", Moscoso censura l'"escalada de tensió", que "no és bona" i s'ha revelat com "ineficaç" i afegeix que l'executiu de Mariano Rajoy "no hi hauria d'haver contribuït" i "hauria d'haver fet les coses d'una altra manera".

Quan comparegui al Congrés el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, el PSOE li plantejarà iniciatives per combatre "amb tota contundència" l'evasió i el frau fiscal a Gibraltar.

Igualment, els socialistes estudien plantejar la qüestió de Gibraltar al Parlament europeu per obligar el Penyal a complir les seves obligacions en el marc del dret comunitari, i abandonar, així, pràctiques com llançar blocs de formigó a les aigües, el 'bunkering' –les gasolineres en vaixells– i els paradisos fiscals.

En la compareixença de Margallo, els socialistes aconsellaran també a l'executiu central que defensi a les instàncies europees les resolucions de l'ONU a favor de la descolonització del Penyal, "la irrenunciable qüestió de fons que hi ha darrere d'aquest afer", conclou el polític socialista.

Més continguts de