SOBIRANIA DE GIBRALTAR
Política 19/05/2014

Gibraltar impulsa la seva llei de referèndums

El govern del Penyal podrà convocar consultes sobre assumptes domèstics o sobre relacions internacionals, com la sobirania o l'autodeterminació

Europa Press
2 min

MadridEl govern de Gibraltar ha iniciat aquest dilluns el procediment per preparar una Llei de Referèndums que donarà potestat al ministre principal, Fabian Picardo, per convocar consultes sobre assumptes domèstics o "relacions internacionals", segons ha informat el número dos de l'executiu del Penyal, Joseph Garcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de la nova norma és "millorar" la base legal per a la celebració de referèndums a Gibraltar, com el que es va organitzar el 2006 per aprovar la nova Constitució, ha informat el govern de Picard en un comunicat.

Amb la nova legislació, el ministre principal podrà convocar un referèndum a través d'una ordre que contindrà la pregunta de la consulta, el percentatge de vots que requerirà perquè la proposta sobre la qual es consulta tiri endavant i la data del referèndum.

Pel que fa al procediment per votar, el govern avança que serà similar a quan se celebren eleccions generals. Avança també que els residents britànics que no hagin nascut al Penyal però que portin vivint un mínim de 10 anys seguits i sense interrupcions a Gibraltar podran votar també.

El número dos del govern de Gibraltar, Joseph Garcia, ha assenyalat que la nova legislació permetrà a l'executiu convocar referèndums sobre "assumptes interns", però també en relació amb "relacions internacionals, com va passar el 1967 i 2002".

El 2002 els gibraltarenys van rebutjar el projecte de cosobirania negociada –però mai concretada– pel Regne Unit i Espanya en un referèndum al qual ni Madrid ni Londres van donar validesa jurídica.

Quatre anys després, els gibraltarenys van aprovar en un altre referèndum, aquest sí acceptat per Londres, la nova Constitució negociada entre la metròpoli i la colònia. La consulta es va plantejar com un acte d'autodeterminació per les autoritats del Penyal, ja que establia, en la seva opinió, una nova relació no colonial amb el Regne Unit.

En aquella ocasió, el ministre britànic d'Afers Europeus, Geoff Hoon, va precisar que el dret d'autodeterminació del poble gibraltareny està limitat per l'article X del Tractat d'Utrecht, que atorga a Espanya el dret de retrocessió del territori si el Regne Unit renuncia a la sobirania del mateix.

Les autoritats de Gibraltar havien exigit a la metròpoli que respongués a la pregunta de si l'esmentada reforma constitucional suposava l'aplicació de l'exercici d'autodeterminació per al Penyal. "La Constitució confirma el dret d'autodeterminació del poble gibraltareny. La realització d'aquest dret ha de ser promogut i respectat en conformitat amb les previsions de la Carta de Nacions Unides i altres tractats internacionals", va assenyalar Hoon en la seva resposta per escrit.

stats