Política 01/10/2017

Girona vota en una jornada electoral marcada per les càrregues policials

Les intervencions de Policia Nacional i Guàrdia Civil causen 249 ferits a les comarques gironines

M. GARCIA / P. ESPARCH / N. JUANICO / A. CADANET / J. Manresa
6 min
Centenars de persones concentrades a l'escola Eiximenis de Girona per protegir el local electoral

Sant Julià de Ramis / Girona / Figueres / BlanesLes comarques de Girona han viscut aquest diumenge una jornada electoral convulsa, marcada per les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a alguns col·legis electorals. Aquestes intervencions han provocat 249 ferits a les comarques gironines, segons ha dit el departament de Salut de la Generalitat en l'última actualització d'aquest vespre (feta a les 21.30 h).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de les cinc de la matinada, centenars de persones s'han concentrat a les portes dels col·legis electorals per protegir-los i garantir l'arribada de les urnes pel referèndum de l'1 d'octubre. A primera hora del matí, diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra s'han aproximat als col·legis, han demanat entrar per requisar urnes i paperetes i, davant la negativa de la gent, han aixecat acta i s'han retirat. La majoria de locals han obert amb puntualitat a les nou del matí i amb les meses constituïdes.

Pocs minuts després, dotacions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han carregat contra alguns espais electorals. Un d'aquests ha estat el Pavelló d'Esports de Sant Julià de Ramis (Gironès), on havia de votar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Desenes d'agents de la Guàrdia Civil han carregat contra la multitud que es concentrava a les portes del col·legi electoral per protegir-lo. Els concentrats han mostrat resistència pacífica, asseguts a terra i sense atacar als agents. Tot i això, hi ha hagut empentes i cops per part del cos policial, que ha aconseguit entrar al local i s'han endut les urnes.

Segons l'alcalde del municipi, Marc Puigtió, les càrregues policials han deixat una quarantena de ferits a Sant Julià de Ramis. Dos dels afectats han hagut de ser traslladats a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Puigtió també ha explicat que l'operatiu policial "ha provocat moltes destrosses al pavelló" ja que "els agents han rebentat tot el que es trobaven pel camí, sobretot portes i vidres". Finalment, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha votat a Cornellà del Terri, al Pla de l'Estany.

Als volts de quarts de deu del matí, agents de la Policia Nacional han carregat contra l'escola Joan Bruguera de Girona, on hi havia un centenar de persones concentrades. Els manifestants han rebut la policia amb crits de "Fora les forces d'ocupació" però s'han mostrat pacífics i amb les mans alçades davant dels agents.

La policia ha entrat al col·legi electoral, on ja havien votat algunes persones, i s'han endut l'urna. La Policia Nacional també ha entrat per la força al Centre Cívic Pla de Palau, a l'Escola Dalmau Carles i al Col·legi Verd, que Puigdemont havia visitat unes hores abans de la constitució de les meses. Tot i que els agents s'han emportat les urnes dels col·legis, poc després els locals han reobert amb noves urnes i han reprès les votacions. En alguns llocs, però, hi ha hagut problemes amb el sistema informàtic i s'ha optat per la votació manual.

Agents de la Policia Nacional enduent-se l'urna del col·legi electoral Joan Bruguera, a Girona

A l'escola Taialà de Girona també ha entrat la Policia Nacional. Els agents no ho han tingut fàcil perquè els votants, conscients que la Policia podia irrompre en qualsevol moment al col·legi, han tancat les portes i han amagat les urnes. Malgrat tot, els agents han colpejat els concentrats i han esbotzat els accessos per poder entrar a l'escola. Una vegada a dins, la Policia Nacional ha descobert que les urnes no eren damunt les taules i després de buscar-les durant uns quants minuts, només n'han trobat una. Com que ningú ha volgut lliurar les urnes que faltaven, al final la Policia Nacional s'ha rendit i ha marxat de l'escola de Taialà amb només una urna.

També la Policia Nacional ha requisat les urnes i les paperetes del col·legi electoral situat al Servei Municipal d'Ocupació de Girona, al barri de Sant Narcís. Tot i que un centenar de votants s'ha aglomerat a l'entrada de la porta principal, els agents han pogut accedir a l'interior a través d'una porta lateral d'emergència. Llavors, davant l'elevada presència de votants, la Policia Nacional ha començat a colpejar els assistents, entre els quals hi havia Bombers de la Generalitat, i ha disparat diverses pilotes de goma. Els agents han marxat de Sant Narcís després que hagin arribat més efectius de la Policia Nacional.

En paral·lel, una vintena de persones ha irromput al Centre Cívic Onyar, el col·legi electoral del barri de Vila-roja de Girona i, segons ha informat l'ACN, han agredit persones que hi havia a dins. En total, segons l'Ajuntament, en aquell moment hi havia una cinquantena de persones entre membres de la mesa i veïns que anaven a votar o protegien el col·legi. Els ultres han trencat l'urna i l'han llançat al carrer. Els Mossos d'Esquadra han evacuat el centre i han escortat la gent fins als seus vehicles, tot i que algun fins i tot ha rebut cops estant dins el cotxe.

La tarda ha sigut més calmada a la capital gironina. Alguns col·legis electorals de Girona s'han anat obrint o tancant quan rebien rumors de l'arribada de la policia. A les vuit del vespre, les cinc seus on encara es podia votar han tancat i ha començat el recompte de vots. La majoria dels gironins que han sortit al carrer estaven esfereïts, indignats i astorats per la dura actuació de la policia espanyola. "Ha sigut una vergonya com s'han comportat la policia. Quan la població pacíficament ha defensat el seu dret a vot, s'ha trobat amb càrregues policials desproporcionades que recordaven a temps antics", ha opinat empipada la Carla Vilar, que ha anat al matí a Sant Julià de Ramis i a la tarda al pavelló de Santa Eugènia de Girona a manifestar-se.

Gas lacrimògen a Aiguaviva

Més enllà de les càrregues policials a Girona i els voltants, també hi ha hagut intervencions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a altres municipis. La majoria eren pobles de menys de 500 habitants. Entre les localitats on ha entrat la policia espanyola, hi ha Garrigàs (Alt Empordà), on hi ha hagut tres ferits segons l'Ajuntament, Tallada d'Empordà (Baix Empordà), Esponellà (Pla de l'Estany) i Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). Els agents han requisat les urnes i han provocat destrosses als locals electorals, sobretot en les portes i els vidres dels edificis.

Agents de la Guàrdia Civil han carregat contra la gent que protegia l'Ajuntament d'Esponellà, que era local electoral

A Siurana (Alt Empordà), una trentena d'agents secrets de la Guàrdia Civil ha entrat per la força a un bar pensant que era el lloc on s'amagava la única urna municipal (a Siurana el cens el formen només 125 persones). Els agents també han escorcollat l'ajuntament sense èxit. Finalment, han marxat sense requisar cap urna perquè els habitants l'han amagat.

A Aiguaviva (Gironès), agents de la policia espanyola han carregat contra una cinquantena de persones que estava dinant davant de l'Ajuntament, que també era l'únic local electoral. La policia ha agredit a les persones concentrades i els ha llançat gas lacrimògen. Segons dades del departament de Salut, 10 persones han estat ateses pels efectes d'aquest gas al poble.

Davant les càrregues policials als col·legis electorals, alguns municipis com Salt (Gironès) i Porqueres (Pla de l'Estany) han optat per concentrar les urnes en un únic punt de votació. Per protegir els locals, en alguns llocs s'han col·locat tractors que tallaven les vies d'accés i s'han muntat barricades amb contenidors, material d'obra i altres objectes. Un d'aquests pobles ha estat Torroella de Montgrí, segons ha informat Ràdio Capital.

"Calma tensa" als municpis on s'ha votat amb normalitat

Calma tensa. Així es podria descriure l'ambient que s'ha respirat fins aquesta tarda a Figueres. La capital de l'Alt Empordà ha obert els seus col·legis pocs minuts després de les 9.00 h sense incidents, però el panorama aviat s'ha començat a tòrcer. Han sorgit els primers problemes informàtics i, més tard, s'han començat a conèixer les diverses càrregues de la Guàrdia Civil contra poblacions veïnes. Tot i que Figueres no ha patit cap intervenció policial, l'alcaldessa Marta Felip (PDECat) ha reconegut que el gran de preocupació a la ciutat "és important".

De fet, el municipi empordanès ha arrencat la jornada amb 21 col·legis electorals. Davant una possible intervenció de la Guàrdia Civil, però, quan faltaven poques hores perquè el termini de votació acabés, només han quedat tres centres oberts. El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que ha votat a l'Institut Joaquim Cusí de Figueres, ha carregat contra l'actuació de l'executiu espanyol. "La imatge que el govern d'Espanya està donant al món és el d'un estat autoritari i violent", ha sentenciat.

A les poblacions de La Selva s'ha pogut votar amb normalitat durant tota la jornada, segons han confirmat els Mossos a l'ARA. El municipi amb més problemes ha sigut Blanes perquè l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), no ha volgut cedir els locals electorals. Algunes persones han passat la nit de dissabte a diumenge al davant d'aquests espais per garantir-ne l'obertura, i després s'han facilitat punts de votació alternatius com Ràdio Blanes, instituts de la ciutat i un Centre d'Atenció Primària.

Observadors internacionals: "Espanya perdrà la batalla de la imatge a nivell mundial"

A la plaça Constitució de Girona, just davant de la porta de l'escola Eiximenis, centenars de persones han protegit durant tot el dia el local. Han vingut observadors d'arreu del món per veure com transcorre la jornada electoral. Un d'ells ha sigut Louis Lyonnais, senior advisor del Parti Quebecois, del Quebec. En declaracions a l'Ara, ha explicat que són una trentena d'observadors del Quebec i que han vingut per "donar suport a la democràcia". "Els darrers dies hem estat veient la repressió de l'Estat espanyol a la televisió, però no em pensava que arribarien fins al punt d'avui. He vist gent gran sagnant i policies traient urnes. Espanya perdrà la batalla de la imatge a nivell mundial, la gent la jutjarà severament. Europa i la comunitat internacional s'ha mantingut al marge fins ara, però quan vegin el que ha passat avui s'adonaran que l'actuació del govern espanyol és indefensable i inacceptable", ha afirmat.

stats