Política 07/11/2013

Felipe González: "Rubalcaba és el millor cap polític d'Espanya però té una crisi de lideratge"

L'expresident espanyol adverteix a Chacón que quan es perd un congrés no es poden plantejar primàries com una segona volta

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridL'expresident espanyol Felipe González ha assegurat aquest dijous que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, és "el millor cap polític d'Espanya", però que "té una crisi de lideratge". González ha llançat aquesta reflexió quan li han preguntat sobre el lideratge a la presentació del seu llibre 'A la recerca de respostes. El lideratge en temps de crisi'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la seva ironia, ha deixat anar que en el cas de Mariano Rajoy "no hi ha crisi de lideratge perquè mai hi va haver lideratge. I no ho dic de mala fe", ha afegit. Dit això, González considera que el lideratge mundial està en crisi en tots els seus àmbits, fins i tot considera que l'actual cancellera alemanya, Angela Merkel, també pateix aquest mal, per això ha justificat el seu company de partit i amic: "Si algú és capaç de pensar sobre aquestes qüestions amb intel·ligència és Rubalcaba".

L'expresident espanyol és conscient que llança aquestes reflexions 24 hores abans de la conferència política del PSOE i el dia següent de la publicació del baròmetre del CIS, que castiga als socialistes. Per aquest motiu, després de dir que la tasca d'aquest organisme "sol ser seriosa", ha assegurat que el que no li "quadra" és que el PSOE estigui dos punts per sobre del PP en vot directe i després estigui set punts per sota dels populars "en sortir de la cuina". Per González, la clau pot ser que la gent no vol recordar que va votar el PP a les passades eleccions.

González ha qüestionat que amb un canvi de lideratge es resolguin els problemes del PSOE, perquè les "travessies del desert solen ser llargues". Considera que pot sortir algú "que en poc temps es cremi". Sobre els possibles candidats a substituir Rubalcaba que surten a les travesses tots li semblen "raonables", però no es mulla per cap en concret.

González menysté el debat sobre la data de les primàries perquè està convençut que es fixarà la convocatòria al comitè federal que se celebrarà al desembre o al gener. Assegura que és un debat que li sembla "insubstancial". Ha explicat que al conclave d'aquest cap de setmana "es debatran alternatives programàtiques que no tenen interès probablement per a quasi ningú, però que en tenen". González fa un joc de paraules per acabar admetent que "fa falta un programa d'idees i un calendari per saber qui ha de liderar el partit", però adverteix del "perill" de convertir les primàries "en una segona volta dels congressos". "Si fas un congrés i no el guanyes, no pots demanar l'endemà una segona volta amb urgència perquè has perdut". Un toc d'atenció amb tota regla a la catalana Carme Chacón.

Suport al PSC

L'expresident socialista, a diferència d'altres dirigents que van compartir govern amb ell, com Alfonso Guerra, considera que seria una "errada" trencar amb el PSC. Creu que "quan hi ha desencontres, s'han d'intentar superar".

González ha tingut paraules de suport cap a un dels pares de la Constitució, Miquel Roca: "Em sembla una gran estupidesa que el desqualifiquin". Segons ell, ha fet una gran tasca a Catalunya, perquè "va fer el que durant segles ningú havia sabut fer, que és encaixar Catalunya dins Espanya".

stats