Política 02/04/2016

Gordó demana que la nova CDC doni cabuda també als no independentistes

Defensa que el "límit" que tota la militància hauria de respectar és la defensa d'un referèndum

Efe
2 min
L’Hotel Majestic va acollir ahir la intervenció de Gordó.

Barcelona"Tornar a ser el pal de paller de la política catalana". Aquest és el rol que vol per a la nova CDC el diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia, Germà Gordó, que en una entrevista a l'agèncai Efe ha explicat que Convergència s'ha de definir com un partit de "centre ampli" que enarbori la bandera del "sobiranisme" i en el qual tinguin cabuda militants no independentistes partidaris del dret a decidir. Una tesi que coincideix amb la que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va defensar en una entrevista a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha argumentat, CDC no ha de constrènyer en excés les seves fronteres ideològiques per donar així cabuda a sensibilitats diverses –les "famílies socialdemòcrates, democratacristianes, socioliberals i liberals"–, situades en la centralitat i unides al voltant del dret a decidir. Representant del sector democratacristià, opina que el partit ha de ser un espai de confluència, on hi hagi un debat de les idees entre totes aquestes sensibilitats ideològiques".

Gordó ha esgrimit que és millor que CDC es defineixi com un partit "sobiranista", perquè "reduir-lo a un partit merament independentista seria restar-li riquesa": "El debat de les idees serà més ric si hi ha sobiranistes independentistes i no independentistes. Als no independentistes que hi ha al partit no els hem d'expulsar", ha afegit.

El "límit" que tota la militància hauria de "respectar", ha puntualitzat, és la defensa d'un referèndum perquè "el poble català pot decidir lliurement el seu futur". Preguntat per si el referèndum ha de ser la prioritat de Convergència, ha assenyalat que "un partit sobiranista sempre té com a principal objectiu donar la veu als ciutadans perquè lliurement decideixin el seu futur", però ha negat que això impliqui "recular" en l'aposta per un estat independent.

Mantenir les sigles i canviar l'estructura

En clau d'organització interna, Gordó –que apareix a les travesses com a candidat a secretari general– ha apostat per mantenir el nom de 'Convergència', així com per impulsar canvis en l'estructura com ara l'elecció a través de primàries "dels principals càrrecs del partit i els candidats als principals càrrecs institucionals electius".

També ha defensat la "limitació de mandats, en el partit i en les institucions", la qual cosa "pot afectar gent gran i gent jove que fa molts anys que fan de diputat o regidor". A més, ha proposat un "règim d'incompatibilitats" que tingui en compte que "hi ha càrrecs del partit que són prou importants per requerir dedicacions gairebé exclusives".

"Si continués la figura del secretari general, no hauria de ser compatible amb el fet de ser membre del govern català, ja sigui el president o els directors generals, o amb ser president d'un grup parlamentari [condició que afectaria el president de Junts pel Sí, Jordi Turull] o alcalde d'un municipi de més de 100.000 habitants", ha especificat.

stats